Rode Duivels-tegenstander Portugal doorgelicht: aanvallende weelde, maar kwetsbaar achterin

Sport | Zondag 27 juni begint om 21 uur de eerste match van de waarheid voor de Rode Duivels. Na een negen op negen in de groepsfase wacht het grote Portugal van Cristiano Ronaldo in de 1/8e finales. Promixus Pickx richt daarom even het vergrootglas op de regerende Europese kampioen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

EURO 2020 had helemaal anders kunnen uitdraaien voor de Portugezen. Na een zege tegen Hongarije kregen de Portugezen billenkoek van Duitsland. Vervolgens werd het nog bibberen tegen Frankrijk om een puntje te pakken, waardoor Portugal als beste derde mocht doorstoten naar de volgende ronde. Redder van dienst – hoeven we hem nog te introduceren – werd Cristiano Ronaldo. Tegen Frankrijk scoorde hij zijn 108e en 109e interlandgoal voor Portugal. Daarmee evenaarde hij het legendarische record van de Iraniër Ali Daei.

Het mag duidelijk zijn dat de Portugezen nog steeds bijzonder afhankelijk zijn van de prestaties van CR7. En nu hij nog maar één doelpunt nodig heeft om op eenzame hoogte de internationale topschutter aller tijden te worden, zijn de Belgen bij deze gewaarschuwd.

Aanvallende weelde

Je zou haast vergeten dat er nog tien andere spelers naast Cristiano Ronaldo lopen. En toegegeven, ook deze jongens zijn niet van de minste. Bondscoach Fernando Santos kiest op dit EK steevast voor het duo Diogo Jota-Bernardo Silva om in steun van Ronaldo te spelen. Bruno Fernandes van Manchester United startte aan het toernooi, maar verspeelde zijn basisplaats in de laatste groepsmatch tegen Frankrijk. Alsof dat nog niet genoeg lijkt, zitten er met Joao Felix en André Silva nog twee aanvallende kleppers op de Portugese bank.

Ook in het middenveld is de weelde bij Portugal ontzettend groot. Verdedigende middenvelder Danilo Pereira van PSG miste nog geen enkele match op dit EK. Naast hem stond in het begin nog William Carvalho, maar intussen speelde verloren zoon Renato Sanches zich weer helemaal in de kijker. En dan heb je ook nog een Joao Moutinho, Ruben Neves, Joao Palhinha en Sergio Oliveira in de kern rondlopen.

Broze defensie

Keerzijde van de Portugese medaille blijkt de defensie te zijn, al beschikt Portugal met Rui Patricio over een uitstekende keeper. Centraal achterin beschikt Fernando Santos over amper drie centrale verdedigers. Met Ruben Dias heeft hij wel de man in zijn rangen die verkozen werd tot beste speler in de Premier League dit seizoen, maar voorts moet hij rekenen op twee bijna versleten, ouwe rotten. Tijdens dit EK vormt Dias een koppel met de intussen 38-jarige (!) Pepe. De andere optie op de bank is de 37-jarige José Fonte. Veel overschot heeft Santos dus niet.

Hetzelfde verhaal voor de vleugelbacks, waar Raphaël Guerreiro de man op links is en Nelson Semedo de pion op rechts. Normaal had op rechts altijd Joao Cancelo gestaan, maar die testte net voor het EK positief op corona. Semedo viel tegen Frankrijk geblesseerd uit. Als hij niet kan spelen tegen België, wordt Diogo Dalot zijn vervanger. Wie er ook zal staan, de linkerflank bij de Belgen weet dus wat het te doen staat. Hopelijk keken de Rode Duivels alvast naar de prestatie van Robin Gosens. De Duitser speelde namelijk een hele match een kat-en-muisspel met Semedo.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het programma van de 1/8e finales op zondag 27/6

  • Nederland - Tsjechië vanaf 17u30 op Canvas
  • België - Portugal vanaf 20u10 op Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top