Ook het EK voetbal ontsnapt niet aan de heisa rond de antihomowetgeving in Hongarije. De stad München wou de Allianz Arena, waar Duitsland-Hongarije plaatsvindt, in de regenboogkleuren zetten. De UEFA gaf een njet aan het idee, tot ergernis van de Belgische bond. De aanvoerder van de Rode Duivels zal om die reden de volgende match aantreden met een regenboogarmband.
Nog even voor de duidelijkheid: in Hongarije is een omstreden wet in de maak die minderjarigen niet langer “blootstelt aan homoseksualiteit”. De regering van premier Viktor Orban zegt dit te doen voor het “welzijn van kinderen”. Het regent sindsdien aan verontwaardigde reacties. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak in een persconferentie van “een schande”. In Europa denken ze eraan om Hongarije zijn stemrecht af te pakken binnen de EU en ook financiële sancties op te leggen.

Ook het EK voetbal raakt meer en meer verwikkeld in de discussie. Hongarije doet namelijk mee aan het EK en speelt straks zijn derde groepsduel in en tegen Duitsland. De wedstrijd vindt plaats in de Allianz Arena in München. De stad had groen licht gegeven om het stadion in de regenboogkleuren te steken wanneer de match zou plaatsvinden. De Europese voetbalunie was er echter als de kippen bij om dit te verbieden. De UEFA gaf een negatief advies met als argument dat het daarmee een politiek statement zou maken. 

Dieter Reiter, burgemeester van München, hekelt het standpunt van de UEFA. “Het is beschamend dat de UEFA ons verbiedt respect en solidariteit te tonen met de holebigemeenschap. Het ontgoochelt mij evenzeer dat de Duitse voetbalbond zich niet gemachtigd voelt om invloed uit te oefenen in dit dossier.”

“Haaks op wat UEFA propageert”

Dat de beslissing in slechte aarde valt in München, mag duidelijk zijn. De stad zal als reactie zijn belangrijkste gebouwen met de kleuren van de regenboog verlichten. Aan het stadion zelf zullen tienduizenden regenboogvlaggen uitgedeeld worden aan de fans. Duits kapitein Manuel Neuer zal tegen de Hongaren, zoals in de vorige wedstrijden, met een kapiteinsband in de regenboogkleuren spelen. Dat werd eerder in het toernooi ook bijna verboden, maar de UEFA besliste in deze case dat de armband bij deze een “symbool van diversiteit” is en dus niet politiek getint is.

Ook de Rode Duivels ondersteunen het protest tegen de Hongaarse positie tegenover homoseksualiteit. Aan het basecamp in Tubeke werd alvast de regenboogvlag gehesen. Ook de Ghelamco Arena in Gent lichtte overigens op in de regenboogkleuren. “Dit staat haaks op al wat de UEFA propageert”, aldus KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock.

En daarom werd er beslist dat de Belgische aanvoerder, vermoedelijk Eden Hazard, een regenboogarmband zal dragen in de 1/8e finalewedstrijd van de Rode Duivels in het Spaanse Sevilla. De Belgische voetbalbond wil daarmee een krachtig signaal geven dat er geen plaats is voor discriminatie in het voetbal. Het idee zal overigens nog navolging krijgen. Giorginio Wijnaldum, die de aanvoerder is van Nederland, zal ook in de volgende match van Oranje een regenboogband dragen.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.