Muzikale voetbalgeschiedenis: beluister de beste EK-hymnes

Zoals alle grote sportevenementen heeft ook het EK een lied voor elke editie. Elke vier jaar wordt het nummer in kwestie een echte hit die zowat iedereen onmiddellijk herkent. De allereerste officiële EK-song werd in 1992 geschreven en opgenomen in Zweden. Sindsdien is deze traditie springlevend gebleven en onmisbaar geworden op het Europese voetbalfeest. We blikken terug op de laatste vijf EK-hits.

Dj Martin Garrix, Bono & The Edge – ‘We are the People’ (2021)

De eer om de officiële muziek te componeren voor het EK voetbal 2020 ging naar dj Martin Garrix. Door de pandemie werden zowel het nummer als het toernooi met een jaar uitgesteld. De song kreeg in die tijd echter een upgrade, met de deelname van Bono en The Edge, twee van de leden van de legendarische band U2. De volledige titel ‘We are the people we’ve been waiting for’ werd uitgebracht op 14 mei en viert 60 jaar (of intussen 61 jaar, inderdaad) sinds het eerste pan-Europese kampioenschap in de geschiedenis. Het werd virtueel opgevoerd tijdens de openingsceremonie van het toernooi, met inachtneming van de nog geldende coronamaatregelen…
 
Naast de officiële muziek voor deze editie, maakte de Nederlandse dj ook de inputmuziek voor de spelers op het veld en de jingles voor alle tv-programma's die het kampioenschap vertonen.

‘This One’s for you’ van David Guetta & Zara Larsson (2016)

De voorganger van de 24-jarige dj uit Nederland was niemand minder dan de grote David Guetta. Onder begeleiding van zangeres Zara Larsson wist de Franse dj de stadions van Euro 2016 in Frankrijk in vuur en vlam te zetten. Het duo speelde hun lied tijdens de openingsceremonie (10 juni), en opnieuw in de slotceremonie (10 juli) van de toernooifinale tussen Frankrijk en Portugal.

‘Endless Summer’ van Oceana (2012)

Tijdens Euro 2012 in Polen en Oekraïne werd de Duitse zangeres Oceana Mahlmann geselecteerd om dat jaar de officiële euromuziek te schrijven en te zingen. En dit ondanks het feit dat ze internationaal nog niet zo bekend was. ‘Endless Summer’ doet denken aan een housenummer, met vleugjes disco en latinmuziek, perfect voor nachtclubs.
 
Een deel van de hit  werd ook gebruikt in de officiële Euro 2012-videogame, vóór elke game.

‘Can you hear me’ door Enrique Iglesias (2008)

In 2008 heeft voor het eerst een Spanjaard de leiding over het officiële nummer van het prestigieuze sportevenement. En het wordt dat jaar niet zomaar een zanger, maar een grote naam in de muziekwereld, die van Enrique Iglesias op het hoogtepunt van zijn carrière. Datzelfde jaar won Spanje toevallig ook nog eens het EK, dat plaatsvond in Oostenrijk en Zwitserland. ‘Can you hear me’ blijft dan ook een van de meest memorabele EK-nummers van de afgelopen edities.

‘Força’ door Nelly Furtado (2004)

De Canadese zangeres van Portugese afkomst kreeg in 2004 de verantwoordelijkheid om het lied te componeren voor de editie van 2004. Het kampioenschap vond plaats in Portugal, het land van haar moeder. Het nummer ‘Força’ focust dan ook op de roots van de popzangeres. De titel kan vertaald worden als ‘moed’ of ‘kracht’ en wordt vaak gebruikt in de Portugese spreektaal.


Muziek

Bekijk alles
Top