Eden Hazard heeft tegen Finland voor het eerst sinds 23 november 2019 nog eens 90 minuten op het veld gestaan tijdens een match van de Rode Duivels. De eens zo frivole dribbelkont kon zijn stempel niet drukken – ondanks een paar goeie doelkansen. De hamvraag is nu: moet hij in de basis starten in de volgende rondes?
Sporadisch een versnelling, een paar frivoliteitjes en die typerende schalkse glimlach: we kregen dit EK af en toe een glimp van de oude Hazard te zien, maar zijn beste vorm lijkt nog steeds heel veraf. Zijn acties tegen Finland waren niet bepalend, net zomin als in de vorige EK-wedstrijden, toen de Real Madrid-speler mocht invallen. Ondanks veel goede wil slaagt hij er vooralsnog niet in om zijn stempel te drukken. En of dat dit EK nog zal gebeuren, is nog maar zeer de vraag.
 
Na zijn huizenhoge kans op de openingsgoal in de 63ste minuut verdween Hazard naar het achterplan. Dat bondscoach Martinez hem de hele match liet spelen, zou hem desalniettemin vertrouwen moeten geven. Al had een doelpunt hem een nog grotere vertrouwensboost gegeven, mocht die dekselse Finse doelman Lukas Hradecky niet in de weg gelegen hebben. Soit: Martinez wou de fysieke paraatheid van Hazard op de proef stellen, en die test lijkt geslaagd.

Zieltjes gewonnen
 
De meerwaarde die Hazard de groep momenteel kan bijbrengen lijkt echter (nog) miniem. Een explosieve, vinnige actie van hem kan de solide verdediging van bijvoorbeeld Frankrijk ontwrichten, maar tegen wereldvoetballers als Benjamin Pavard en Presnel Kimpembe moet Hazard wel op z’n best zijn, en dat is-ie momenteel niet. Hij ontbeert de nodige creativiteit en explosiviteit waarmee hij tot twee jaar geleden het verschil maakte bij de Duivels.
 
Hazard heeft wel al zieltjes gewonnen dit EK, de bondscoach op kop. De Galáctico kon Martinez bekoren: “Ik hou ervan om hem bezig te zien”, klonk het na afloop van België-Finland. “Hij had twee keer kunnen scoren, had een penalty kunnen krijgen en was vaak bij de acties betrokken. Hij nam bovendien zijn verantwoordelijkheid.”
 
“Als ik hem zag draaien en keren met zijn lichaam, dan zag ik de oude Eden Hazard weer terug. Het is een genot om hem vrij met zijn lichaam te zien omgaan”, aldus Martinez nog.

Gok
 
Lovende woorden, dus als het van Martinez afhangt – en tot nader order neemt de bondscoach nog steeds de eindbeslissing – speelt Eden Hazard komende zondag in het Spaanse Sevilla de achtste finale.

Of dat als invaller of basisspeler zal zijn, is nog koffiedik kijken. Maar het heeft er alle schijn van dat de bondscoach de gok zal wagen, in de hoop dat Hazard naar zijn beste vorm zal toegroeien doorheen het toernooi.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Tipik via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.

Het speelschema van woensdag 23 juni:
  • Zweden - Polen: vanaf 17u50 op Canvas
  • Slowakije - Spanje: vanaf 17u30 op Eén
  • Duitsland - Hongarije: vanaf 20u50 op Ketnet
  • Portugal - Frankrijk: vanaf 20u40 op Eén