Vrijdagavond 21 uur kijken in het Wembley-stadion Engeland en Schotland elkaar in de ogen op het EK voetbal. Het langverwachte burenduel zorgt al enige tijd voor animositeit langs het veld. Ons viel alvast het geplaag op tussen ex-speler Rio Ferdinand en diens voormalige coach Sir Alex Ferguson.
Het was 23 jaar geleden dat Schotland nog eens te zien was op een eindronde van een groot, internationaal toernooi. Maar de rentree ging niet gepaard met een leuk resultaat. Tegen Tsjechië zat er op geen enkel moment in de match een zege in. De Tsjechen klopten dan ook de Schotten met 2-0. Met deze ontgoocheling trekt Schotland nu richting het Wembley-stadion voor de kraker tegen buur Engeland.

Het hoeft niet te verwonderen dat een partij tussen Engeland en Schotland al sinds mensenheugenis voor de nodige rivaliteit zorgt. De eerste officiële interland tussen de twee landen dateert reeds van 1872. Bijna 150 jaar later zullen we in Wembley het 115de duel krijgen tussen Schotland en Engeland. De laatste keer dat de twee tegenover elkaar stonden op een eindtoernooi, dateert van 1996. Op het EK, dat in Engeland plaatsvond, wonnen de Engelsen met 2-0 van Schotland dankzij onder meer een geweldige goal van Paul Gascoigne. Het was tot op vandaag het laatste Europees kampioenschap waaraan de Schotten mochten deelnemen.

Alles ok, baas?

Wil Schotland zijn kansen gaaf houden om op het EK actief te blijven, dan moet er straks tegen de Engelsen minstens een punt gepakt worden. Om de druk nog wat extra op te voeren, liet Rio Ferdinand de kans niet passeren om zijn ex-coach Sir Alex Ferguson wat te plagen. Terwijl hij de zege van Engeland tegen Kroatië aan het analyseren was op zijn eigen YouTube-kanaal, zag hij Schotland 1-0 achter komen. Het leidde tot de nodige hilariteit bij de ex-Manchester United-verdediger en een smalend berichtje naar Ferguson.

Toen het doek viel over de partij, wanneer Patrick Schick zijn tweede goal van de dag scoorde, ging het lachen verder. “Al een hele ochtend zit Sir Alex Ferguson mij met veel vertrouwen te sms’en. Ik zal hem nu maar eens ‘Alles ok, baas?’ terugsturen”, ging hij verder.

Laatste Schotse zege in 1999

Ferdinand, die overigens ook zijn Schotse ex-ploegmaat Darren Fletcher aan het plagen was, onthulde dat Fergie hem voorspeld had dat Schotland straks zal winnen van Engeland.

Het zou een mooie revanche kunnen zijn voor de Schotten, die al sinds 1999 niet meer kunnen winnen van The Three Lions. Op die 17de november van dat jaar won Schotland met 0-1 van Engeland. Sindsdien volgden er drie verliespartijen. De laatste confrontatie was er op 10 juni 2017. Toen hield Schotland in Glasgow tijdens een WK-kwalificatiematch Engeland op een 2-2 gelijkspel.  

Kijk vanavond live vanaf 21 uur naar de EK-wedstrijd tussen Engeland en Schotland op Eén via Sporza op Pickx.be of met de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.