Een rondje schenen schoppen met Eddie Murphy

Films | In 1987 zette Eddie Murphy zich definitief op de mondiale kaart van comedy-helden met de captatie van ‘Raw’. Tot op vandaag de best bekeken stand-upcomedyshow ooit en dit weekend opnieuw in de schijnwerpers gezet door Play4.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Raw’ ging verder waar Richard Pryor, nog zo’n legendarische naam in de Amerikaanse comedy-wereld, stopte. In 1982 was Pryor met zijn uitzending van ‘Live on the Sunset Strip’ de bezieler van de Afro-Amerikaanse doorbraak in de wereld van stand-up comedy. Spottend met alles en iedereen. De jonge Eddie Murphy, midden jaren tachtig al bezig met een bloeiende acteercarrière (’48 Hours’, ‘Beverly Hills Cop’, ‘Trading Places’,…) , geeft toe dat hij de inspiratie haalde bij Pryor, om dan nog een stapje verder te gaan in de “rauwheid” van zijn monoloog.

Het levert een hilarische show op, maar eentje die nu nog moeilijk langs de jury van politieke correctheid zou passeren. Al bij de release van ‘Raw’ werd Murphy op de korrel genomen voor zijn seksistische, racistische en homofobe grappen… waarvoor hij zich veel later overigens zou excuseren. Maar Murphy blijft met zijn originele stemimpressies, ongelooflijk gevoel voor timing en zijn onnavolgbare deadpan faces hoe dan ook een lust voor oog en oor. Voor Murphy zelf betekende de show de verzilvering van zijn status als oppergod van de Amerikaanse comedyscene.

 

‘Raw’ behield lange tijd het record voor meeste gebruik van het woord fuck in een film (223 keer!) en bleek zelf ook een inspiratiebron voor vele Amerikaanse comedyshows later. Wist je bijvoorbeeld dat het dansje van Carlton in ‘Fresh Prince of Bel-Air’ gepikt werd van Eddie Murphy? In zijn spoor volgden nog enkele gevierde Afro-Amerikaanse stand-up comedians, denk aan Chris Rock zijn show ‘Bring the pain’ uit 1996. Of Dave Chapelle met ‘Killin’ them softly’ uit 2000.

Stand-up comedy op Netflix

Streamingplatform Netflix zet trouwens heel erg in op die laatste. Van Dave Chapelle vind je in hun catalogus momenteel de shows ‘The age of spin’, ‘Deep in the heart of Texas’ en ‘Sticks & Stones’ (foto).

Andere klassiekers in het rijke archief van stand-upcomedy op Netflix zijn Bill Burr met zijn ‘Paper Tiger’, Louis CK met ‘Hilarious’, Ricky Gervais met ‘Humanity’ en Jerry Seinfeld met zijn ‘Jerry before Seinfeld’.

Langs vrouwelijke kant klinken de namen van Sarah Silverman, Amy Schumer, Hannah Gadsby en Taylor Tomlinson het luidst.

Bo Burnham: de sensatie van het moment

Wil je echter mee zijn met the hottest kid in town op dit moment? Dan moet je bij Bo Burnham zijn. De nu 30-jarige Amerikaan begon zijn carrière met de humoristische liedjes op You Tube en zette zich in 2016 op de kaart met zijn solo show ‘Make Happy’. Zijn combinatie van cabaret, rap, comedy en rollenspellen houdt het altijd spannend en origineel.

Burnhams nieuwe show ‘Inside’ maakte hij exclusief voor Netflix, een creatieve contemplatie over de gevolgen van de wereldwijde coronapandemie, gespeeld en geregisseerd vanuit zijn home studio in LA. “Een genre op zich”, noemde weekblad Humo de nieuwste show van Burnham, daaraan toevoegend: “Misschien wel het belangrijkste en beste kunstwerk dat tijdens én over de lockdown is gemaakt."

‘Eddie Murphy: Raw’ is op zondag 20 juni om 22u55 te zien op Play 4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top