België opende het EK met een duidelijke zege tegen Rusland en de afgelopen jaren hebben ze ons verwend met bijzonder veel overwinningen. Gaat dit de nieuwe standaard worden voor de Rode Duivels? CNN stelde zich enkele vragen over het succes van België.
Met zijn 11 miljoen inwoners is België op wereldschaal een zeer klein land. Het is daarom verrassend dat ze momenteel de nummer één zijn in het voetbal. Ook de Amerikaanse zender CNN heeft onderzocht hoe het komt dat een klein landje als België het zo goed doet met zijn nationale ploeg.

We zouden het vandaag bijna vergeten, maar België behoorde niet altijd bij de wereldtop. Een paar jaar geleden stonden we nog heel wat lager op de FIFA-ranking en waren er pijnlijke vertoningen tegen kleine landen als Kazachstan of Armenië. In zekere zin is de eerste plaats van de Rode Duivels toeval. Omdat een België een klein land is, is er veel minder keuze aan spelers dan in grotere landen als pakweg Brazilië, Frankrijk en anderen. En toch, in de sport kunnen de ‘kleintjes’ de groten het leven zuur maken en dat maakt sport net zo mooi. Het is echter opletten voor gewenning aan deze hoogconjunctuur van de Belgen.

Genieten van dit moment

Onze gouden generatie heeft nog geen prijs gewonnen. Toch heeft deze lichting ons al laten kraaien van de pret met hun geweldige prestaties. Over een paar jaar zullen we ons de epische wedstrijd tegen Japan, de prachtige overwinning tegen Brazilië of simpelweg het feit dat België de nummer één is van de wereld, maar al te goed herinneren.

België zal nooit dezelfde instroom aan toptalenten hebben als Frankrijk of Brazilië, dus het is zeer goed mogelijk dat de prestaties binnen enkele jaren minder zullen worden. De afgelopen jaren werd er zeer goed gewerkt in België zodat de terugval niet meer zo groot zal zijn als pakweg 15 jaar geleden. Het is wel een feit dat we nu moeten genieten van deze mooie momenten.

Welke toekomst?

Iedereen beseft dat België niet aan de top zal blijven staan. De kans is echter klein dat België opnieuw richting de 60ste plaats op de FIFA-ranking zal terugvallen. Er is de afgelopen 20 jaar enorm veel opleidingswerk verricht en dat wordt nog steeds gedaan. Er zullen nieuwe talenten aan de ploeg worden toegevoegd, al zal dat meer geleidelijk aan gaan dan met de gouden generatie, toen het ene na het andere toptalent bij de ploeg kwam.

België zal niet altijd kunnen mikken op de eindzege in een groot toernooi zoals dit jaar op het EK. Maar een vaste plaats in de kwartfinales of zelfs de halve finales zou  een realistisch doel kunnen zijn en zou ons in staat stellen veel plezier te blijven beleven aan het kijken naar de wedstrijden van ons nationaal team. Misschien zit er hier en daar dan wel eens een stunt in.

Bekijk het duel tussen Denemarken en België op donderdag 17 juni om 18u op Eén en Tipik via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.