'Vacation', een hilarische sequel in de 'National Lampoon'-filmreeks

Films |
Vanavond zendt Play4 'Vacation' uit, een komedie die (losjes) gebaseerd is op de bekende 'National Lampoon's Vacation'-filmreeks. Proximus Pickx zocht uit waarom de eerste originele film een succes was en hoe deze komische prent uit 2015 in het rijtje past.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het origineel

De eerste film uit 1983, 'National Lampoon's Vacation', werd gemaakt door de grootste komische talenten van die tijd. Hoofdrolspeler Chevy Chase was in het begin van de jaren 80 op het hoogtepunt van zijn carrière. Het script werd geschreven door John Hughes, die vooral bekendheid genoot dankzij 'Home Alone' en 'The Breakfast Club'.  De originele Rusty wordt overigens vertolkt door Anthony Michael Hall, die later nog rollen kreeg in diverse films van Hughes. De regie was in handen van Harold Ramis, bekend van blockbusters als 'Caddyshack' en 'Groundhog Day'.
 

Een reboot of sequel?

'Vacation' is op de eerste plaats een sequel van de originele film uit 1983. Dat is nog het meest duidelijk te zien aan de invulling van de rollen. Ed Helms vertolkt de rol van Rusty Springwold, het personage van de zoon in de originele filmreeks. Ook Chevy Chase en Beverly D'Angelo, die in de eerste film Clark en Ellen Griswold spelen, komen heel kort aan bod in 'Vacation'. 
 
Toch kan je de film ook als een reboot beschouwen omdat het script los is geïnspireerd op 'National Lampoon's Vacation'. In de originele film gaan Clark en zijn gezin op een roadtrip naar Wally World. In de nieuwe film hoopt Rusty deze trip over te doen.
 

Filmreeks

In de filmreeks verschenen in totaal zes films, 'Vacation' inbegrepen. Op gebied van inkomsten is die laatste film verrassend genoeg het meest succesvol: de film bracht 107 miljoen Amerikaanse dollar (ruim 88 miljoen euro) op.
 
Critici hebben gemengde gevoelens bij de film. Waar Entertainment Weekly het jammer vond dat 'Vacation' niet zo hilarisch is als het origineel uit 1983, is The New York Times lovend over de film en het personage van Kevin Griswold. "Hij is de echte ster van deze film", klinkt het.
 
Is de sequel beter dan het origineel? Oordeel vooral zelf met deze trailer:



Bekijk 'Vacation' op 19 juni om 20u25 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top