De wereld volgens Radiohead, een inkijk in een unieke Britse band

Vanavond zendt Canvas 'The world according to Radiohead' uit, een opvallende documentaire van de Franse regisseur Benjamin Clavel uit 2019. Opvallend, omdat de bandleden niet aan het woord komen in dit programma.

De vijfkoppige Britse band heeft inmiddels al meer dan 25 jaar op de teller staan en heeft van originaliteit en onafhankelijkheid haar handelsmerk gemaakt. In deze documentaire onderzoekt regisseur Clavel hoe de band zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt en relevant blijft. Zo verwijst hij onder meer naar de bijzonder politieke plaat 'Hail to the Thief'. Dat album bulkt van de verwijzingen naar de (volgens sommige Amerikawatchers) gestolen Amerikaanse presidentsverkiezingen van George W. Bush in 2000 en de daaropvolgende oorlog tegen het terrorisme.

Doorgronden

Fans wezen gewaarschuwd: de documentaire gaat over de band, maar laat de bandleden zelf niet aan het woord, zelfs niet via concertbeelden. Regisseur Clavel wil zijn onderzoeksonderwerp tot in de kern doorgronden en praat daarom met verschillende mensen die van kort of minder kortbij betrokken zijn bij de band. Clavel vraagt zich onder meer af waarom de bandleden in hun werk geregeld verwijzen naar gerenommeerde wetenschappers als Noam Chomsky en Naomi Klein en waar hun succes vandaan komt.

Nieuwe zijsprong

Wie deze documentaire bekijkt, zal beter begrijpen waarom de band is geëvolueerd tot de populaire maar eigenzinnige hitmachine die het vandaag is. Het is dan ook geen wonder dat Thom Yorke, Jonny Greenwood en drummer Tom Skinner vorige maand 'The Smile' hebben onthuld, een project dat ze naast hun huidige werk voor Radiohead hebben opgestart.
 
Op Glastonbury hebben Yorke en de zijnen een zevental nieuwe nummers op het podium gebracht die gedeeltelijk terugkeren naar de rockwortels van de groep. 'The Smoke', 'Opposites' en 'We Don’t Know What Tomorrow Brings' zullen sommige fans zeker doen watertanden.
 
Bekijk 'The world according to Radiohead' op 17 juni om 23u05 op Canvas, VRT NU of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Films

Bekijk alles
Top