Dedryck Boyata, de nieuwe patron van de Belgische defensie?

Rode Duivels | Tijdens de laatste oefenmatchen kwam Jason Denayer vooral aan spelen toe en velen dachten dat hij aan het EK zou starten als basisspeler. Tegen Rusland was het echter Dedryck Boyata die een basisplaats kreeg en hij deed het voortreffelijk.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Tegen Griekenland en Kroatië speelde Jason Denayer telkens als centrale pion in de driemansdefensie van Roberto Martinez. Velen dachten dat hij tegen Rusland naast Toby Alderweireld en Jan Vertonghen zou gaan spelen. Maar Martinez verraste iedereen een beetje door Dedryck Boyata te laten starten.

De Rode Duivels ondervonden geen hinder van die keuze van de bondscoach, integendeel. De speler van Hertha Berlijn leverde een uitstekende prestatie, waarbij hij de Russische spits Artyom Dzyuba volledig uit de wedstrijd wist te houden. Boyata was sterk in de duels, nauwkeurig in zijn positionering en voetbalde goed uit. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst, want zelfs toen Vermaelen Vertonghen verving, veranderde hij zijn manier van spelen niet.

De ervaring van 2018

Dedryck Boyata is 30 jaar en maakt sinds 2010 (maar vooral sinds 2016) deel uit van de selectie van de Rode Duivels. Het heeft echter slechts 24 caps achter zijn naam staan bij België. Hoewel hij verre van een vaste waarde is in het team, heeft hij toch veel ervaring opgedaan. We herinneren ons dat hij in 2018 op het WK in Rusland dezelfde rol speelde tijdens de groepsfase in afwachting van de terugkeer van Vincent Kompany.

Boyata weet dan ook wel raad met wedstrijden op een groot toernooi, terwijl Jason Denayer nog maar één grote partij op een toernooi achter zijn naam heeft staan. Dat was tegen Wales op Euro 2016. We herinneren ons de omstandigheden en het eindresultaat van die wedstrijd. Maar het is waar dat er in 5 jaar veel water onder de bruggen is gestroomd.

In de basis tegen Denemarken?

Het is afwachten of Boyata donderdag weer wordt ingezet tegen Denemarken. Het atletisch vermogen van Boyata was zeer nuttig tegen een fysiek sterke spits als Dzyuba, maar misschien zal Martinez tegen Denemarken kiezen voor de snelheid van Denayer.

De bondscoach heeft in ieder geval meerdere oplossingen met verschillende profielen in zijn kern die in veel gevallen van pas kunnen komen. We kunnen ons ook voorstellen dat Vermaelen op die positie speelt, of zelfs Dendoncker. Het is wel een feit dat Boyata punten scoorde tegen Rusland en dat hij een voorsprong heeft genomen op Denayer & co om ook de volgende partij in de basis te starten.

Bekijk het duel tussen Denemarken en België op donderdag 17 juni om 18u op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top