Meunier zorgt voor primeur tegen Rusland, EK voorbij voor Castagne

Sport | België staat al met één been in de volgende ronde. De Rode Duivels wisten in Sint-Petersburg makkelijk met 3-0 te winnen van Rusland. Bondscoach Roberto Martinez kan de probleemgevallen Kevin De Bruyne & co heel rustig in de ploeg brengen in de loop van het EK. België moet zich geen zorgen maken in deze groep. Toch was er minder goed nieuws omtrent Timothy Castagne.

België beleefde een moeilijke voorbereiding op de match. Christian Eriksen zakte in elkaar tijdens Denemarken-Finland en door de gebeurtenissen in Kopenhagen was het aanvankelijk twijfelachtig of de match kon doorgaan. Gelukkig kwam alles goed met de Deen, en zo kregen Romelu Lukaku (teamgenoot bij Inter) en ex-ploegmaats Jan Vertonghen en Toby Alderweireld goed nieuws te horen.

De Rode Duivels begonnen rustig en na tien minuten wist Romelu Lukaku een blunder in de defensie af te straffen. Zo werd het al snel 1-0 en de Belgen zaten in een zetel. Rusland bleef de Belgen geschenken uitdelen en invaller Thomas Meunier, die Timothy Castagne na een botsing met het hoofd al in de eerste helft verving, zette nog voor de rust de 2-0 op het bord. In de tweede helft wist België doodeenvoudig de match uit te spelen en Lukaku zorgde voor de 3-0.

Lukaku evenaart Ceulemans

Bij de Belgen konden ze weer rekenen op een beresterke Romelu Lukaku. Hij scoorde de 1-0 en 3-0 en bood Leander Dendoncker de 2-0 aan, maar hij miste. De Russische verdediging kon 'Big Rom' niet aan banden leggen. "Lukaku is een aanvalslijn op zijn eentje”, zei Marc Degryse bij VTM. Bovendien toonde Lukaku ook nog eens zijn groot hart door zijn goal op te dragen aan Christian Eriksen. "Chris, sterkte jongen. I love you".

Lukaku schreef nog maar eens wat extra geschiedenis. Hij scoorde zijn 61ste en 62ste doelpunt voor België en Lukaku scoorde nu al op vier grote toernooien voor de Rode Duivels. Daarmee evenaart hij het record van Jan Ceulemans. Lukaku scoorde in het verleden al op het WK 2014, EK 2016 en WK 2018. Door de problemen van Axel Witsel, Eden Hazard en Kevin De Bruyne zijn alle ogen op hem gericht en de spits van Inter bewijst dat hij momenteel dé leider is van deze ploeg.

Goal en assist voor Meunier

Er was nog een andere hoofdrolspeler. Thomas Meunier mocht in de eerste helft invallen, nadat Timothy Castagne na een botsing een hoofdblessure opliep. Voor de speler van Leicester City waren de gevolgen groot, want hij liep een dubbele oogkasbreuk op. "Dat is een grote tegenvaller, want zijn EK is voorbij", aldus Roberto Martinez aan Sporza.

Vervanger Meunier kon zich aanvallend uitleven en scoorde voor de rust de 2-0. In de tweede helft pakte hij uit met een geweldige run en leverde daarbij een knappe assist aan Lukaku, die zijn tweede goal van de avond scoorde. Meunier speelde een puike partij. De ex-speler van PSG en Club Brugge was blijkbaar de eerste speler ooit op een EK die als invaller in de eerste helft ook een doelpunt wist te scoren in die eerste helft. Het kan alvast voor vertrouwen zorgen bij de speler van Borussia Dortmund, die een moeilijk seizoen achter de rug heeft.

Bekijk het duel tussen Denemarken en België deze donderdag, 18u, op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.