‘An Officer And A Gentleman’ liep bijna anders af

Het is een van de meest iconische romantische films uit de jaren 80: ‘An Officer And A Gentleman’. De film met Richard Gere en Debra Winger kwam uit in 1982 en sommige recensenten noemden het zelfs “de beste film van het jaar”. Toch haalde de iconische eindscène bijna de final cut niet. Proximus Pickx legt uit hoe dat komt.

De film neemt je mee in het verhaal van Zack Mayo (Richard Gere), een nieuw lid van de U.S. Navy. Mayo is gekend voor zijn arrogante houding en heeft een slechte reputatie. Wanneer hij zich aanmeldt voor de Aviation Academy, krijgt hij te maken met de strenge leiding van Sergant Emil Foley (Louis Gossett Jr.), die Zack ruw wakker schudt. Daarnaast wordt hij ook stapelverliefd op Paula, een vrouw die vaak te vinden is op de marinebasis. Hun relatie loopt niet altijd van een leien dakje, maar op het einde komt alles helemaal goed. Al was dat eigenlijk niet het plan.
 
Het is een van de meest iconische romantische scènes uit de filmgeschiedenis, maar het beroemde einde van ‘An Officer And A Gentleman’, waar Richard Geres personage in vol militair uniform de fabriekswerkplaats van zijn vriendin binnen marcheert en haar zijn liefde verklaart, heeft bijna de definitieve versie niet gehaald.

Speciaal liedje

Schrijver Douglas Day Stewart onthulde dat een speciaal liedje de redding was voor het einde dat hij wilde. "Ik was er de hele opnameperiode bij, maar toen ze het einde gingen filmen, werd mijn negenjarige zoon ziek", legde Douglas uit. "Ik was net op tijd terug voor de laatste opnames en ik vroeg de regisseur, Taylor Hackford, waarom ze het niet deden zoals ik het geschreven had en hij zei: 'Wie zou dat nu geloven?' Maar ik vroeg hem om het toch te filmen, wat hij deed.”
 
"In de postproductie discussieerde iedereen erover dat mijn einde niet werkte en toen ze alles aan elkaar plakten, lachten ze het zelfs uit. Maar toen zette Taylor er ‘Up Where We Belong’ van Joe Cocker en Jennifer Warnes overheen.”
 
“Richard Gere, met wie ik goed bevriend raakte, en ik waren in Toronto toen die versie van de film werd vertoond aan een publiek en ze gingen uit hun dak. We realiseerden ons toen dat het werkte”, besluit Douglas trots.
 
Bekijk ‘An Officer And A Gentleman’ op 16 juni om 22u40 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Films

Bekijk alles
Top