Paul Wellens, de oom van Tim, heeft meer gedaan dan alleen maar de Ronde van Zwitserland winnen in 1978. Hij eindigde ook twee keer in de top 10 in de Ronde van Frankrijk. En hij inspireerde niemand minder dan Freddie Mercury tot een wereldberoemde song…
 
Wie kent Paul Wellens nog, de renner uit de jaren 1970, van wie Peter Post, de baas van het op dat moment oppermachtige team Raleigh, ooit zei dat hij het potentieel had om de Tour te winnen?
 
Hij eindigde nooit in het geel op de Champs-Elysées, maar finishte in de Tour van 1978 toch op de 6e plaats, pakte de trui van de strijdlust, won de bergetappe naar Superbesse en de ploegentijdrit met Raleigh (met Raas, Knetemann, Lubberding, Kuiper, Karstens, Van den Hoek, Thaler en… José de Cauwer, vandaag wereldberoemd in Vlaanderen en Nederland als co-commentator bij de VRT).
 
Het jaar voordien was hij al solo als eerste aangekomen in Morzine, in de ochtendetappe van 17 juli. Alle andere renners hadden zich die dag vooral gericht naar de klimtijdrit in de namiddag.
Ploegmaat van Ocaña

Paul Wellens, in het shirt van de ploeg Frisol-Gazelle-Thirion, 25 jaar op dat moment, ontsnapt uit het peloton op de Pas de Morgins, komt als eerste boven op de Col du Corbier en wint de etappe met meer dan drie minuten voorsprong op het peloton. Hij wordt gefeliciteerd door zijn kopman, wijlen Luis Ocaña, die 25e eindigt in Parijs in zijn laatste Tour de France die hij vier jaar eerder heeft gewonnen.

Dat jaar wint Wellens ook bijna per toeval de Ronde van Zwitserland: die reed hij maar als voorbereiding op de Tour in een team waar Hennie Kuiper de kopman was.
 
Een renner voor de zomer

In 1979 is hij als kopman aangeduid door Peter Post. Hij wint de twee ploegentijdritten in die editie van de Tour en eindigt 8e, zijn tweede toptienplaats.
 
Paul Wellens werd nooit een echt grote naam in het Belgische wielrennen, want voor een Belg had hij een groot manco: bij wijze van spreken reed hij maar twee maanden per jaar, in juni en juli. De Dauphiné, de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Frankrijk, dat waren de koersen waarin hij zich wou tonen. Niet ideaal in een wielerland waar de Flandriens vanaf het voorjaar al de modder, de wind en de regen trotseren.
Drie broers in de Tour in dezelfde ploeg

Paul Wellens, geboren op 27 juni 1952 in Hasselt, is de broer van Leo Wellens, de vader van Tim. Hij groeide op in een familie waar het wielrennen haast een godsdienst is. Met zijn broers Leo en Johan, eveneens profwielrenners, nam hij ook deel aan de Tour van 1981 met de ploeg Sunair-Sport 80-Colnago, in dienst van Freddy Maertens. Drie broers in een Tour, dat is zeldzaam. Drie broers in dezelfde ploeg in de Tour is ongezien.

Bezongen door Freddie Mercury

Er was weinig 'rock-'n-roll' aan de bescheiden Paul Wellens, maar toch komt hij voor in een wieleranekdote die verbonden is met een van de grootste muziekgroepen ooit.
 
Tijdens de Tour 1978 zijn Queen en Freddie Mercury bezig aan de opnames van hun zevende album 'Jazz' in Frankrijk. Na opnamesessies in Berre-les-Alpes in de buurt van Nice, zetten ze hun werk voort in de Mountain Studios van Montreux.
 
Als ze in de Zwitserse stad verblijven, komt de 18e etappe van de Tour, tussen Morzine en Lausanne (137,5 km), voorbij. Later zou Freddie Mercury vertellen dat hij na de passage van de renners het idee kreeg om "Bicycle Race" te schrijven.
Die dag, twee dagen na de diskwalificatie van Michel Pollentier na de fameuze 'peer', begint de Fransman Mariano Martinez aan een lange ontsnapping om de bolletjestrui proberen te veroveren. Die is dan in het bezit van Bernard Hinault die zich volledig concentreert op het algemeen klassement.
 
Martinez komt als eerste boven op de Pas-de-Morgins, op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk, en dan op de Côte de Blonay, nadat de leden van Queen hem door Montreux hebben zien snellen. 
 
Martinez wordt op 8 kilometer van de finish ingehaald door een groepje met… Paul Wellens, Gerrie Knetemann, Joseph Bruyère, Joaquin Agostinho en Edouard Janssens.
 
Paul Wellens wordt derde in die etappe, achter Knetemann en Bruyère. Toch is hij een van de negen wielrenners die kunnen zeggen dat ze als inspiratiebron hebben gediend voor een van de grootste hits van Queen.

"I want to ride my bike
I want to ride my bicycle
I want to ride it where I like"


(DC/Picture : Photo News)

Video : Ronde van Frankrijk 1978. Wellens wint in Superbesse.