Een tiental dagen voor de start van het Europese kampioenschap League of Legends, zijn de veranderingen bij de verschillende rosters niet meer bij te houden. Bij sommige aankondigingen werden we met verstomming geslagen, terwijl andere nieuwtjes heel wat minder verrassend waren. We bekijken alle transfers samen eens in dit XXXe dossier van de maand.

We vallen een beetje in herhaling, maar sport en esport lijken meer en meer op elkaar. De prestaties zijn ontzettend belangrijk geworden in esports en ook onrustige transferperiodes maken nu deel uit van de esportswereld. De wereld wordt uiteraard groter en groter en de fans van de LEC, het Europese kampioenschap League of Legends, keken met open mond naar de afgelopen transferperiode. Vol verbazing, alsof Cristiano Ronaldo een transfer naar RSC Anderlecht zou aankondigen.

De ERLS in de spotlights

In het Europese ecosysteem van League of Legends, is LEC koning. Zo dominant dat we bijna zouden vergeten dat er tal van nationale competities bestaan waar we heel wat goede rookies terugvinden in de wereld van League of Legends. Nu sommige ERLS floreren, zijn de teams van de LEC zich bewust geworden van de kweekvijver aan talent. Eentje die bomvol zit door het hoge niveau dit jaar.

Adam “Adam” Maanane, het nieuwe teamlid van Fnatic

Laat ons beginnen met Frankrijk, waar de nationale competitie (LFL) een ongekende explosie kende tijdens de Spring Split. Niet alleen wat de kijkcijfers betreft, maar ook voor het niveau van de spelers, die hun tegenspelers van de LEC niet langer hoeven te vrezen. Een mooi voorbeeld hiervan dat we enkele weken geleden al aanhaalden, is de transfer van de Fransman Adam “Adam” Maanane naar de toplane van Fnatic. Een transfer waardoor de Belg Bwipo naar de jungle werd geduwd.

Een andere speler uit de LFL die we in het oog moeten houden tijdens de Summer Split, is de Franse jungler Thomas “Kirei” Juen. Na een sterk seizoen voor GamersOrigin, trekt de speler nu naar Schalke 04, waar hij het tij moet zien te keren. Na de prestaties in Summer 2020, werd het team verwacht in de eerste helft van het seizoen, maar de resultaten vielen tegen. Benieuwd of het vers bloed ook het seizoen kan veranderen voor het team, dat dringend resultaten nodig heeft.

Kirei, de nieuwe jungler van Schalke 04

Maar hét team dat ongetwijfeld het meeste heeft kunnen profiteren van de ERLS om het team te versterken, is Team Vitality! De staff, die heel wat kritiek kreeg voor hun teambeheer, voegt maar liefst drie nieuwe spelers toe aan het roster. Twee spelers komen uit de Duitse competitie. In de toplane maakt de Fransman Enzo “SLT” Gonzalez de overstap van BIG (kampioen in playoffs). Hij neemt de rol over van Mathias “Szygenda” Jensen. De twee andere spelers komen dus uit de Duitse competitie: Adam “Lider” Ilyasov, nieuwe midlaner van het team, en Andrei “Realistik” Ruse, die de plek inneemt van strategische coach. Beiden verlaten dus mousesports om furore te maken in de LEC.

De roleswap bij SK Gaming is gekkenwerk

Grote renovatiewerken zagen we ook bij de Deense ploeg SK Gaming. Kristian “Tynx” Østergaard Hansen, de jungler van het team, verhuist naar de bank. Eerst leek het team van plan om de jungler van So4, Erberk “Gilius” Demir, binnen te halen. Maar die neemt eventjes rust om zijn beste vorm te pakken te krijgen. In plaats van een rookie te zoeken om de leegte op te vullen, ging het team intern op zoek naar een oplossing.

En wie toveren ze nu uit de hoed? Niemand minder dan Erik “Treatz” Wessén. In een interview met Laure Valée, legt de man die de supportpositie voor zijn rekening nam tijdens de vorige split, dat een roleswap de beste oplossing was. Hoewel het misschien niet de beste oplossing is voor hem, offert hij zich op voor het team. Hij wil namelijk alles geven voor de ploeg. Tijdens de Worlds 2020, slaagde de Zweed erin op te klimmen naar de challenger rang van de Chinese super-server door voornamelijk jungle te spelen.

En tegen alle verwachtingen in zal Jesse “Jesiz” Le, de hoofdcoach van de ploeg, zijn plek innemen. Een tijdelijke oplossing wellicht, want zijn contract loopt eind november af. Net op tijd dus voor een nieuwe mercato.

Niet alleen de sportieve beslissingen draaiden verkeerd uit, maar ook het management van SK Gaming werd in het tussenseizoen in vraag gesteld. Er werden veel vraagtekens geplaatst bij de roleswap binnen het team. Het is duidelijk dat de verschillende competities, zoals de LFL, exponentieel beter geworden zijn de voorbije maanden. De talenten liggen er momenteel voor het rapen. SK Gaming krijgt dan ook de wind van voren omdat ze rookies de kans ontnemen om te schitteren om spelers die al een tijdje meedraaien in het ecosysteem, een nieuwe kans te geven. Terwijl heel wat fans schreeuwen om vernieuwing, is de beslissing van het team om weer te kiezen voor dezelfde spelers er eentje die in verkeerde aarde valt.

Geruchten in overvloed

Iets wat deze mercato jammer genoeg ook zijn stempel heeft gedrukt, waren de vele problemen die ontstaan zijn door de geruchtenmolen. Die draaide volop en vaak ook volledig ongegrond. Met heel wat schade voor de carrière van sommige spelers tot gevolg.

Het meest flagrante voorbeeld van dit tussenseizoen is ongetwijfeld het gerucht rond het vertrek van Selfmade bij Fnatic. Een paar dagen na de aankondiging van Adam’s transfer naar de toplane, en het vertrek van Selfmade naar Vitality, publiceerde een twitter-account gespecialiseerd in transfergeruchten, LEC Wooloo, screenshots van Selfmade’s Discord-server waar hij Fnatic’s management ondervroeg tijdens het tussenseizoen. Een paar dagen later publiceerde Wooloo de woorden van een anonieme bron, die de screenshots tegenspraken. De korte tekst ging nog verder en wees op de mogelijke spanningen en relatieproblemen van de jungle binnen het team.

De publicatie van deze screenshots zorgde voor heel wat oproer bij de community van League of Legends en deed het debat rond geruchten en de mogelijke gevolgen ervan voor de spelers weer helemaal oplaaien. Veel spelers uit de esportswereld reageerden en heel wat oude ploegmakkers van Selfmade namen het voor hem op.

Er was ook een gerucht dat Loïc “toucouille” Dubois een transfer zou versieren naar Vitality. Zoals je ondertussen wel weet, was er van een transfer helemaal geen sprake. Een flinke teleurstelling voor de speler zelf.

En zo liep een wel erg onrustige mercato ten einde. Vrijdagavond vliegt de LEC er opnieuw in voor een Summer Split die vriend en vijand kan gaan verrassen.

Copyright afbeeldingen: Michal Konkol/Riot Games