Oef! Daar is het Annecy Animation Film Fest weer

Vorig jaar vond het Internationale Animatiefestival van Annecy, het belangrijkste evenement ter wereld in de sector, omwille van de coronacrisis volledig online plaats. Dit jaar kan het festival in de Franse stad gelukkig weer live plaatsvinden. Voor een groot stuk dan toch: het publiek heeft toegang tot de bioscoopzalen om de vele films te ontdekken, maar voor de professionals die de MIFA-markt bijwonen, zal het merendeel van de activiteiten online plaatsvinden. Tussen 14 en 19 juli zullen er dus weer heel wat pareltjes te zien, waaronder ook enkele Vlaamse producties.

De stad aan de voet van de Alpen met zijn prachtig meer is al meer dan twintig jaar lang de plek waar de sector uit de animatiefilmwereld jaarlijks rendez-vous geeft om nieuwe films te bekijken of deals te maken over nieuwe projecten. Het festival bestaat eigenlijk al veel langer, sinds 1960, maar tot 1998 vond het festival slechts tweejaarlijks plaats. De Vlaamse animatiefilm is traditioneel ook altijd goed vertegenwoordigd op het festival, vooral dan in de competitie van de kortfilms. Dit jaar zijn er 3 geselecteerd: ‘Easter Eggs’, ‘Hold me tight’ en ‘Mush Mush’
 
Easter Eggs
 
De bekendste Vlaamse animatiefilm die voor de competitie geselecteerd is, is wellicht ‘Easter Eggs’. De computeranimatiefilm van 14 minuten van Nicolas Keppens was dit jaar al geselecteerd voor de officiële competitie in Berlijn en is inmiddels al gekozen als officiële inzending voor de European Film Awards. ‘Easter Eggs’, een productie van Brecht Van Elslande voor Animal Tank, vertelt het verhaal over een absurde zoektocht van twee vrienden naar de exotische vogels van de eigenaar van een Chinees restaurant. Een van de stemmen werd verzorgd door Victor Polster, de hoofdrolspeler in ‘Girl’ van Lukas Dhont. De film won tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven de publieksprijs in de Competitie voor Vlaamse animatiefilms.
 
Keppens maakte enkele jaren geleden samen met Matthias Phlips ook ‘Wildebeest’, een korte animatiefilm die tientallen internationale festivalselecties en een nominatie voor de European Film Awards in de wacht sleepte.
 

Hold Me Tight

In ‘Hold Me Tight/Tout contre toi’ van de Belgische Mélanie Robert-Tourneur staat een donker bos centraal. Het is de plek waar twee silhouetten die zich bewegen als roofdieren ontmoeten, het begin van een spel van aantrekken en afstoten dat uitmondt in een romance. De film van 6 minuten, een mix van tekeningen op papier en computeranimatie, is geproduceerd door Vivi Films van Viviane Vanfleteren. Tot de films die de productiemaatschappij produceerde behoren onder meer ‘Les triplettes de Belleville’ en ‘The Secret of Kells’. Beide films sleepten een Oscarnominatie in de wacht. De pers was alvast enthousiast en omschreef ‘Hold Me Tight’ als “een bedwelmende film vol poëzie en in flamboyante kleuren”.

Mush Mush

Traditioneel worden in Annecy ook eindwerken van de diverse animatiefilmscholen wereldwijd geselecteerd. ‘Ontbinding’, het eindwerk van animator Dries Bogaert aan KASK School of Arts in Gent, maakt deel uit van de Competitie voor Studentenfilms. ‘Mush-Mush, The Guardian of the Forest’ van Joerio Christiaen, een productie van Thuristar, is dan weer geselecteerd in de Competitie voor tv-producties. Onder het motto ‘Zelfontdekking is een groot avontuur’ volgtdeze computeranimatiefilm, een serie van 22 min, de bosavonturen van Mush-Mush, zijn beste vrienden Chep en Lilit en de rest van de Mushable-gemeenschap. Mushables zijn de Bewakers van het Bos, en elk lid heeft een speciaal talent of gave - terwijl Mush-Mush kan communiceren met de natuur, heeft Chep een enorm geheugen en licht Lilit op en gloeit ze. In theorie althans, want ze hebben allemaal nog een hoop te leren!

Mush-Mush en de Zwammetjes' kan je terugvinden op Boomerang TV (zender 43) en is beschikbaar in de tv-optie Family van Proximus Pickx.

Top