De meteorieten van het EK: Eder

In 2016 kroonde Portugal zich ietwat onverwacht tot Europees kampioen in Frankrijk na een 1-0 zege in de finale tegen het gastland. De doelpuntenmaker? Eder. De goal katapulteerde de Portugees in de geschiedenisboeken.

Spelers die hun team een trofee bezorgen zijn niet altijd supersterren. In het voetbal wegen – meer nog dan in andere sporten – de individuele kwaliteiten soms niet op tegen de kracht van het collectief. Dat illustreerde Portugal in 2016, want niet Cristiano Ronaldo bezorgde zijn team de eindzege, maar Eder. Speling van het lot voor het Franse volk: de speler was toen actief bij Lille.

Ster voor één avond

Op 10 juli 2016 kreeg Frankrijk de kans om voor de derde keer in zijn geschiedenis de EK-trofee weg te kapen, 16 jaar na de eindwinst in Rotterdam. Tegenstander was Portugal, dat de blamage van 2004 wou uitwissen, toen Griekenland op Portugese bodem de EK-winst afsnoepte van het gastland. Maar terwijl iedereen verwachtte dat CR7 de man van de avond zou worden, moest die geblesseerd het veld verlaten na amper 25 minuten. Dat weerhield hem er niet van om de hele match lang langs de zijlijn te coachen.

Uiteindelijk mocht Portugal een dikke kaars branden voor Eder, die in de 79ste minuut inviel. Een halfuur later – tijdens de verlengingen – profiteerde hij van nalatigheid in de Franse defensie om doelman Hugo Lloris te verschalken met een krachtig, grondscherend schot. De score zou niet meer veranderen, en de 26-jarige aanvaller werd prompt tot volksheld gebombardeerd.

Meer werker dan afwerker

De speler van Lille werd in januari 2016 door Swansea uitgeleend aan Lille. Hij speelde er 14 wedstrijden, trof er zes keer raak en leverde vier assists af.
 
Voor zijn passage bij de Franse topclub kon Eder nergens echt zijn stempel drukken. In 2012-2013 scoorde hij wel 13 keer in 18 matchen met Braga. Maar Eder is zo’n typische aanvaller die eerder een werker is dan een afwerker. Er komt het nodige kunst- en vliegwerk en – hier en daar – ellebogenwerk bij kijken. Het ziet er niet altijd even oogstrelend uit, maar is wel effectief. Al rendeerde hij bij Portugal iets minder: vijf doelpunten in 35 selecties, waaronder dus die winnende EK-treffer.

Verafschuwd in Frankrijk

Zijn zes goede maanden bij Lille bewogen het bestuur ertoe om Eder definitief over te nemen. Maar het seizoen 2016-2017 werd een annus horribilis voor de Portugees. Hij werd als de boeman van Frankrijk beschouwd en werd in alle Franse stadions voortdurend uitgefloten. Zelfs de eigen supporters van Lille vergaven hem zijn winnende EK-treffer niet.
 
Op sportief vlak kon Eder zijn mooie prestaties nooit meer evenaren. Hij scoorde nog zes goals, alvorens zijn koffers te pakken richting Rusland, naar Lokomotiv Moskou. Tot dusver staat zijn doelpuntentotaal op 15 in 121 wedstrijden voor de Russische club. Niet meteen ontzagwekkend.
 

Euro 2020

Bekijk alles
Top