Verrassende feiten die je nog niet wist over Queen Elisabeth II

Wist je dat koningin Elizabeth II naast James Bond heeft geacteerd? Of dat ze twee keer per jaar jarig is, en dat een van die data op 12 juni valt? ‘Lilibet’ zit vol verrassingen! De titel van koningin geeft aanleiding tot enkele sappige anekdotes en enkele voorrechten. Hier zijn er een paar van.

Persoonlijke kleuren

Als de Queen ergens is, komt daar veel volk op af. Om ervoor te zorgen dat ze van veraf wordt gezien, heeft de koningin een techniek: ze draagt alleen felgekleurde kleren. Volgens Robert Hardman, een schrijver over de Britse koninklijke familie, zou Elizabeth II hebben gezegd dat ze "nooit beige kan dragen, omdat niemand zou weten wie ik ben”. Aangezien de kleine dame dus steevast in roze, groene, gele, blauwe of oranje ensembles rondloopt, zullen bezoekers ongetwijfeld niet kunnen zeggen dat ze haar niet gezien hebben.  

Twee verjaardagen

Elisabeth werd geboren op 21 april 1926 in Londen. Net als iedereen, viert ze haar verjaardag op die datum. De tweede zaterdag van juni, dat wil zeggen 12 juni, is echter ook een dag van nationale viering, "Trooping of the Colour" genaamd. Een traditie om de "officiële" verjaardag van Hare Majesteit te vieren. De koningin viert haar tweede verjaardag met een demonstratie van de Royal Air Force en parades van 1400 soldaten, 400 muzikanten en 200 paarden. En niet te vergeten het traditionele optreden van de koninklijke familie vanaf het balkon van Buckingham Palace in Londen.

Hulp van de zwaartekracht

Hare Majesteit heeft een speciaal trucje om ervoor te zorgen dat ze altijd elegant voor de dag komt. Een windvlaag zou namelijk zomaar haar rok omhoog kunnen tillen en voor een heus schandaal zorgen. Om dat te voorkomen verzwaart haar stylist de onderkant van haar kleding met lood in de zomen. Een advies dat ze kon doorgeven aan Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, die zich ooit in de Marilyn Monroe-positie boven een luchtraster bevond tijdens een officieel bezoek.

James Bondgirl

Als je de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2012 in Londen op tv hebt gevolgd, heb je vast gemerkt dat de koningin van Engeland er nogal opvallend uitzag. Hare Majesteit speelde zichzelf, maar dan als James Bondgirl naast Daniel Craig. Het script was al even ongelooflijk: 007 gaat naar Buckingham Palace, begeleidt de koningin naar haar privévliegtuig, en dan springt het duo met een parachute over het podium van de ceremonie. Een geweldige aankomst, zelfs met de licht mislukte special effects.  
 
Wil je meer weten over het Britse koningshuis? Kijk dan naar de serie 'The Crown', de films 'The Queen' en 'The King's Speech', of een van de vele documentaires op Netflix over de monarchie. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Films

Bekijk alles
Top