'The Last Of The Mohicans' op VTM4: hoe die tijdloze filmmuziek in zeven haasten ineengebokst werd

VTM4 zendt vanavond de historische avonturenfilm 'The Last Of The Mohicans' uit, over de strijd tussen Engeland en Frankrijk om de heerschappij over de Amerikaanse kolonies, medio 18e eeuw. De Oscarwinnaar was een kassucces, maar nog bekender dan de film zelf is misschien wel de filmmuziek.

Het themanummer van de film is haast onsterfelijk: het nummer ontvouwt zich op het ritme van zachte drums, de melodie groeit langzaam in volume en intensiteit, tot het tot een uitbarsting komt. Koperblazers mengen zich in de debatten en voegen een vleugje epiek toe. Je ruikt en proeft de historiek, de woeste zee- en veldslagen, de barbarij maar ook het avontuur, het onbekende en de adrenaline. Alle gevoelens, verlangens en angsten van de personages zitten vervat in de soundtrack – zoals het hoort bij een film, horen we je zeggen.

De soundtrack van 'The Last Of The Mohicans' is één van de meest herkenbare stukken filmmuziek van de laatste decennia. De score van de film dook sinds zijn release in september 1992 op in allerlei geledingen van het culturele leven. Zo was het te horen in tv-spotjes van Nike, in samples van rappers en als entreemuziek van stoere MMA-vechters bij hun opkomst in de arena.

Twee componisten

En te bedenken dat die beklijvende soundtrack er bijna nooit was geweest. Regisseur Michael Manns originele versie van de film was drie uur lang – té lang naar de zin van de filmstudio. En dus werd de zomerrelease verschoven naar de herfst, zodat Mann de film opnieuw kon monteren. Bij de eerste cut van 112 minuten lukte het componist Trevor Jones niet om zijn werk aan te passen aan de kortere filmversie. En dus nam Mann een andere filmcomponist, Randy Edelman, onder de arm, die zijn eigen toetsen in een geheel andere stijl aanbracht.

Uiteindelijk werd besloten om de soundtrack samen te stellen uit composities van zowel Edelman als Jones. In de aftiteling worden beide heren vermeld als componist van de filmmuziek. Vreemd genoeg had Mann aanvankelijk een elektronische score in gedachten voor de filmmuziek, en geen symfonische. Moeilijk om ons dat nu in te beelden, gezien de iconische status die de filmmuziek inmiddels verworven heeft.

Een van de bekendste fragmenten na 'Main Title' is wellicht het romantische 'The Kiss', dat ergens rond het midden van de film weerklinkt. Voor de song werd de mosterd gehaald bij 'The Gael' van de Schotse folkzanger Dougie MacLean. De score van 'Last of The Mohicans' werd genomineerd voor een Golden Globe en een BAFTA, maar niet voor een Oscar. Dat componist Jones fragmenten zou overgenomen hebben van een eerder geschreven song, zou de jurering mogelijks beïnvloed kunnen hebben. De film won overigens wel een beeldje voor beste geluid.
 
Bekijk 'The Last Of The Mohicans' vanavond om 20u30 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Films

Bekijk alles
Top