De crème de la crème van de Belgische wielersport is op woensdag 16 en zondag 20 juni in Ingelmunster voor de Belgische kampioenschappen. In Ingelmunster zullen de tijdritspecialisten strijden om de zwart-geel-rode trui. Vier dagen later moet je een puncher zijn om je handen in Waregem aan de finish in de lucht te kunnen steken
Nog maar enkele dagen voor we de namen kennen van de opvolgers van Wout van Aert en de verrassende Dries De Bondt. Op 16 juni gaan de kandidaten voor het zwart-geel-rode tuniek tijdrijden in Ingelmunster van start op een vlak parcours van 37,6 km. De twee grootste Belgische specialisten in de discipline, Wout van Aert en Remco Evenepoel, waren vooralsnog de grote favorieten. Van Aert liet echter weten dat hij dan toch niet zal starten in Ingelmunster om zich specifiek voor de Ronde Van Frankrijk en de Olympische Spelen voor te bereiden.
 
De twee runners-up in de wereldkampioenschappen hebben al eerder tegenover elkaar gestaan in 2019, toen Wout van Aert de toenmalige neoprof Evenepoel aftroefde. Evenepoel moet op zijn hoede zijn voor Victor Campenaerts, tweevoudig Belgisch kampioen, en Yves Lampaert, winnaar in 2017 en tweede twee jaar geleden. Zullen de outsiders in staat zijn om de zekerheden van coach Sven Vanthourenhout door elkaar te schudden op een maand van de Olympische Spelen?
 
Een parcours voor een flandrien
 
Vier dagen later wordt in Waregem de nationale wegwedstrijd gehouden. Het parcours van 220,2 kilometer is verdeeld in drie soorten ronden: een lange eerste ronde via de Briek Schotte- en André Defoort-rondes, die elk vier keer worden gereden, voordat de vier laatste ronden van iets meer dan zestien kilometer aangepakt worden.
 
De laatste rondes zou de koers een stuk lastiger moeten maken, met de kasseien van Herlegem (800m), de Karmelbergen de Holstraat in het verschiet. Een parcours dat doet denken aan Dwars door Vlaanderen en dat de sterkste renners in staat moet stellen het verschil te maken. De finishlijn ligt op de Verbindingsweg, vlak bij het Regenboogstadion van voetbalclub Zulte-Waregem.
 
Wout van Aert voor de dubbel?
 
Als zijn conditie het toelaat, zou Evenepoel na zijn prestatie in de Baloise Belgium Tour, zonder problemen naar winst kunnen rijden. Daarvoor moet hij renners als Tim Merlier, Jasper Philipsen, Tim Wellens, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Oliver Naesen voor zijn op de streep. Dries De Bondt, die vorig seizoen iedereen verraste, zal ook deelnemen.
 
Bij de vrouwen won Lotte Kopecky de tijdrit en wegwedstrijddubbel in 2020. Dit jaar hebben de vrouwen 122,4 kilometer af te leggen in en rond Waregem, over hetzelfde parcours als de mannen. De 25-jarige Antwerpse is de favoriet om de wedstrijd te winnen en kan, net als Van Aert, voor het derde jaar op rij tot Belgisch kampioen tijdrijden gekroond worden.
 
Volg rechtstreeks het Belgisch kampioenschap op de weg deze zondag, 20 juni, vanaf 14u00 op één.