Nacer Chadli wordt plots een belangrijk wapen voor België

Rode Duivels | Bondscoach Roberto Martinez verraste vriend en vijand en zette Nacer Chadli in de basis tegen Kroatië. De 31-jarige flankspeler greep zijn kans met beide handen. Zal Chadli het EK starten als basisspeler?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Chadli speelt sinds dit seizoen voor de Turkse club Istanbul Basaksehir FK. Hij koos voor de club omdat ze ook in de Champions League actief waren en Chadli had het idee zich daar helemaal in de kijker te spelen. Het werd een zeer teleurstellend seizoen voor de ex-speler van RSC Anderlecht, AS Monaco, West Bromwich Albion, Tottenham, FC Twente en AGOVV. Hij speelde amper 116 minuten in de Champions League en over het hele seizoen kwam de Belg amper aan 1.275 minuten. Chadli kende veel blessureleed.

Velen waren dan ook verrast dat Chadli werd opgenomen in de 26-koppige EK-selectie van Martinez. De flankspeler liet niets aan het toeval over en meldde zich eerder in Tubeke, zodat hij al een beetje kon bijtrainen. Chadli was gemotiveerd en Martinez bedankte hem met een invalbeurt tegen Griekenland. Daar liet hij geen grootse indruk achter.

Martinez bedenkt een knap plan

René Vandereycken had het voor de match tegen Kroatië nog aangegeven in Het Nieuwsblad. “Martinez heeft grote plannen met Chadli.” De ex-bondscoach had dat slim gezien, want plots stond Chadli in de basis tegen Kroatië. Nochtans speelde Thorgan Hazard sterk tegen de Grieken. Martinez werkt echter aan een Plan B als Eden Hazard dit toernooi niet meer topfit geraakt en Yannick Carrasco diens plaats in de basis zal innemen. Dat is alvast de eerste matchen op het EK het geval.

De bondscoach moet echter ook naar een nieuw evenwicht zoeken centraal op het middenveld. Axel Witsel gaat mee naar het EK, maar zal de eerste matchen nog niet spelen. Leander Dendoncker is zijn eerste vervanger, maar die kon tot op heden nog niet overtuigen. Dendoncker is positioneel minder sterk dan Witsel, maar heeft wel bijzonder veel loopvermogen. Martinez had een plan met Chadli en dat lukte wonderwel tegen Kroatië.

Chadli zorgt voor defensief evenwicht

Chadli mocht in balbezit zijn flank afgaan en deed dat zeer goed in samenwerking met Carrasco. In defensief opzicht posteerde hij zich echter in het centrum en vormde hij samen met Youri Tielemans en Leander Dendoncker het centrale trio, waardoor Mateo Kovacic, Luka Modric en Marcelo Brozovic goed werden opgevangen. België vormde zo een goed defensief blok en Kroatië kreeg amper kansen, terwijl de Grieken afgelopen donderdag nog vier tot vijf kansen kregen. Het was dan ook geen toeval dat Dendoncker sterk voor de dag kwam tegen Kroatië en met zijn loopvermogen belangrijk was, terwijl Tielemans de ploeg deed draaien met zijn passing.

Chadli scoorde dus punten en tegen sterkere tegenstanders kan hij een groot wapen zijn om het defensieve evenwicht te bewaren. Chadli bewees nog maar eens dat hij als bijzonder polyvalente speler absoluut van waarde is in deze kern. Zaterdag spelen de Belgen tegen Rusland en Martinez heeft alvast weelde op de linkerflank. Thorgan Hazard en Nacer Chadli deden het zeer goed en de bondscoach heeft op die positie alvast opties genoeg. Als Eden Hazard topfit zou geraken, wordt die weelde enkel groter…

Volg ‘België - Rusland’ zaterdag om 20u10 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top