Alan Rushel overleeft vliegtuigcrash en loodst Chapecoense in laatste match naar titel

Voetbal | Op 29 november 2016 ging er een schok doorheen de Braziliaanse voetbalwereld. Een passagiersvliegtuig crashte die dag en van de 77 aanwezigen lieten 71 personen het leven. Daar zat bijna het volledige elftal van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense bij… Alan Ruschel zal die dag nooit meer vergeten…

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ruschel was één van de drie voetballers die de crash overleefde. Negentien ploegmaats, veertien stafleden en een twintigtal journalisten lieten het leven. Ook Helio Neto en Jackson Follman mogen hun engelbewaarder dankbaar zijn, net als een aantal bemanningsleden en een journalist. Follman, de tweede keeper van de club, moest een deel van zijn rechterbeen laten amputeren. Ruschel was gewond en moest nadien revalideren van een rugblessure, en de artsen gaven hem nog maar weinig kans om terug te keren als profvoetballer.

Ruschel knokte zich terug en mocht na achttien dagen het ziekenhuis verlaten. Hij speelde met Chapecoense bijna een jaar later een benefietmatch tegen FC Barcelona in Camp Nou. Hij kreeg toen een staande ovatie van spelers en publiek, wat een bijzonder emotioneel moment was. De club ging in die periode ook op audiëntie bij de paus. Ruschel had toen nooit durven denken dat hij drie jaar later nog een fantastisch moment als profspeler zou meemaken…

Vertrek bij Chapecoense

Chapecoense streed in januari van dit jaar voor de promotie naar de Braziliaanse eerste klasse. Ruschel & co wisten de promotie veilig te stellen en Ruschel mocht als aanvoerder de beker in de lucht steken. Een moment om nooit meer te vergeten voor de speler, die met bijzonder veel emoties moest afrekenen die avond.

Voor hem was het ook einde van zijn tijd bij de Braziliaanse club, die na de vliegtuigcrash ook nog een degradatie moest verwerken en in 2020 zijn voorzitter Paulo Magro verloor aan corona… Rushel trok in februari 2021 met een vrije transfer naar Cruzeiro. De club verhuurt hem tot het einde van dit jaar aan Atlético Mineiro. Rushel zal echter voor eeuwig en altijd verbonden blijven aan Chapecoense.

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top