In 2008 en 2009 won de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde de ‘Critérium du Dauphiné’. Nu, vele jaren en heel wat grijze haren later, won de inmiddels 41-jarige Spanjaard opnieuw de zesde rit in de ‘Critérium du Dauphiné’.

 

Gisteren stond de zesde rit van de ‘Critérium du Dauphiné’ op het programma waarin de renners 167,2 kilometer moesten afleggen van Loriol-sur-Drôme naar Le Sappey-en-Chartreuse. Het was een pittige rit met twee beklimmingen van tweede categorie en twee cols van derde categorie.

Het peloton trapte de eerste twee uur van de koers stevig op de pedalen waardoor ontsnappen moeilijk werd. Toch lukte het een groep van veertien renners om na een kleine 100 kilometer alsnog te weg te glippen, onder deze ontsnappers zaten landgenoten Jan Bakelants (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), Greg Van Avermaet (AG2R-Citroën) en de Amerikaan Lawson Craddock (EF Education-Nippo).

Kat-en-muisspelletje

Het peloton maakte zich ogenschijnlijk geen zorgen om de vluchters. Men wist immers dat er nog vier beklimmingen op het programma stonden tijdens de laatste 60 kilometer van deze etappe. Die zouden het kaf wel van het koren scheiden. Zo gezegd, zo gedaan: alle vluchters werden bijgebeend tijdens de beklimmingen, enkel Lawson Craddock maakte indruk door zo lang op kop te blijven.

Nog voor de eindfase werd iedereen ingehaald en dus kon een nieuw kat-en-muisspelletje beginnen. Enkele renners op kop probeerden elkaar de loef af te steken door vluchtpogingen te forceren maar niemand slaagden in zijn opzet: de hellingsgraad van bij de vier procent was te hoog en het nog steeds verschroeiende rijtempo van het peloton gooide roet in het eten. 

Eminence grise wint

“Sprinten dan maar”, zag je de kopmannen denken. En het was nagelbijtend afwachten wie zich vooraan zou posteren om zich te mengen in de massasprint bergop: Alejandro Valverde, Sepp Kuss of Tao Geoghegan Hart? Geheel onverwacht werkte Hart zich op 300 meter van de eindmeet los van het peloton. Eerste achtervolger Sepp Kuss zette vervolgens alles op alles zette om de losgeslagen Brit in te halen. 

Valverde, een oude rot in het vak, zag het schouwtoneel gebeuren en trok zich op gang om de twee ‘jonkies’ in te halen. Eerst moest Kuss eraan geloven en tijdens de laatste meters bergop slaagde de 41-jarige Spanjaard erin om ook Hart voorbij te steken waardoor deze éminence grise de zesde rit van de Dauphiné op zijn conto mag schrijven, dertien jaar na zijn laatste ritwinst in de ‘Critérium du Dauphiné’.

Volg de 'Critérium du Dauphiné’ vanaf 13u40 op Sporza waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!