‘Braveheart’ op Play4: een tocht langs de meest betoverende filmlocaties

Vanavond zendt Play4 de filmklassieker ‘Braveheart’ uit, met Mel Gibson in een glansrol. De historisch film over de Engelse strijd om de Schotse troon en het verzet van de Schot William Wallace aan het einde van de dertiende eeuw won in 1996 vijf Oscars. Proximus Pickx neemt je mee langs de allermooiste filmlocaties die het decor vormden van dit prijsbeest.

Ok, Gibson nam in de film een flagrant loopje met de historische werkelijkheid. Maar wat we de man wel moeten nageven: hij heeft een goed oog voor filmlocaties. De bucolische berglandschappen geven de film een bijzonder cachet en de woeste Schotse Highlands, rond Loch Leven en Glen Coe, zijn majestueus.
 
Het dorpje Lanark, waar de jonge William Wallace opgroeit en verliefd wordt op Murron (Catherine McCormack), werd opgetrokken in Glen Nevis Valley aan de voet van Ben Nevis, de hoogste bergtop in Groot-Brittannië.

Mamores

De legende van Wallace werd groter toen hij Mornay (Alun Armstrong) een kopje kleiner maakte. In de film is te zien hoe de verhalen van de held Wallace doorverteld worden onder het volk, terwijl Wallace zelf aan het trekken is in een machtig berglandschap. Zijn tocht op het spectaculaire bergpad werd gedraaid in de Mamores, een keten van tien bergen in de Schotse Hooglanden die te bewandelen zijn via een smalle bergkam tussen Loch Leven en Glen Nevis.
 
De rest van de film werd gedraaid in Ierland, binnen een straal van 48 kilometer rond Dublin, waar de binnenscènes werden gefilmd in de beroemde Ardmore Studios.
 

Trim Castle

Het versterkte Engelse stadje York is eigenlijk Trim Castle, een uit de kluiten gewassen ruïne die met uitvoerig houtwerk en een poort van zeven ton weer nieuw leven ingeblazen werd. Ook de London Square werd gedraaid in Trim Castle, aan de andere kant van de kasteelmuur. Het dorpje Trim ligt zo’n 42 kilometer ten noordwesten van Dublin.
 
De Slag om Falkirk werd gereconstrueerd in weides nabij het dorp Ballymore Eustace. Dezelfde locatie werd gebruikt in 2004, voor de film ‘King Arthur’ van Antoine Fuqua. Curragh Plain, een platte en open grasvlakte van bijna 2.000 hectare die nu vooral bekendstaat als broedgebied voor wilde paarden, werd gebruikt als decor voor de Slag om Stirling Bridge. Het filmen van die scène duurde liefst zes weken, waarvoor 2.000 figuranten in de weer waren.

Bekijk ‘Braveheart’ vanavond om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top