Derde keer Gent baas in de ‘Campus Cup’?

Misschien nog belangrijker en meer besproken dan hun eigenlijke examenperiode is de ‘Campus Cup’, het VRT-programma dat de slimste faculteiten uit Brussel en Vlaanderen tegenover elkaar zet. De vorige twee edities werden telkens gewonnen door een universiteit/hogeschool in Gent en ook dit jaar weer liggen de Oost-Vlamingen in pole position tijdens deze finaleweken.

In de eerste editie van de 'Campus Cup' in 2019 ging de trofee voor ‘slimste richting’ naar de faculteit Rechten van de UGent. Het jaar daarna, een corona-editie, was de eer weggelegd voor de Conservatoriumstudenten van de HoGent. En ook dit jaar toonde de Arteveldestad weer dat het flink wat bollebozen heeft rondlopen op zijn campussen.

De studenten Communicatiewetenschappen van de UGent sloten de eerste ronde af met de beste score: zij hadden slechts 1m14s nodig om bij hun overwinning tegen de Biomedische van HoGent de finaleronde af te werken. En nog een tweede team van de UGent verzekerde zich van de kwartfinales: Toegepaste Taalkunde. Ondertussen weten we al dat zij hun kwartfinale wonnen van de studenten Wijsbegeerte van de UAntwerpen en dus zeker zijn van een plaatjes in de halve finales die vanaf dinsdag starten.

Ook de faculteit Rechten van UAntwerpen is daar al zeker van. Voor KU Leuven, deze editie goed vertegenwoordigd met de richtingen Geneeskunde en Theologie, is het een primeur worden. Donderdagavond troefden de Leuvense studenten Geneeskunde die van Nautische Wetenschappen van het HZS af. Daar kan maandag nog een tweede faculteit van de KUL bijkomen, maar dan moeten zij in de laatste kwartfinale voorbij het sterke Communicatiewetenschappen van UGent, dat dus de beste score noteerde in de eerste ronde, geraken.

Verrassende afleidingen

Vast staat dat het format, dat geïnspireerd werd op het Britse ‘University Challenge’ en in België geproduceerd wordt door Woestijnvis, ook hier aanslaat. Met Otto-Jan Ham als ideale host voor deze prestigieuze studentenquiz, die een perfecte balans vindt tussen kennis en entertainment.

Zo is er de ‘blokhut’ waarin telkens één student van elk team afgevaardigd wordt om in een aparte kamer te gaan studeren op een cursus die ze ter plekke krijgen. Daarbij gehinderd door allerlei afleidingen. Zoals loslopende muizen, een levende slang op de bureautafel, waterdouches, vuurwerk, stroboscopisch licht… je kunt het soms zo gek niet bedenken.

Wat steevast opvalt, is hoe goéd onze vaderlandse studenten zijn in blokken en hoe veelzijdig hun kennis is. Zelf steek je er ook nog wat van op. Al was het maar welke verrassende studierichtingen er bestaan in ons hoger onderwijs. Of had u al van Musicologie of Gezinswetenschappen gehoord?

SPEELSCHEMA FINALEWEKEN: 

Dinsdag 1 juni: Eerste kwartfinale: Wijsbegeerte (UAntwerpen) vs. Toegepaste Taalkunde (UGent)
Woensdag 2 juni: Tweede kwartfinale: Fysica & Sterrenkunde (VUB) vs. Rechten (UAntwerpen)
Donderdag 3 juni: Derde kwartfinale: Geneeskunde (KU Leuven) vs. Nautische Wetenschappen (HZS)
Maandag 7 juni: Vierde kwartfinale: Communicatiewetenschappen (UGent) vs. Theologie (KU Leuven)
Dinsdag 8 juni: Eerste halve finale: Kwartfinalist 1 vs. Kwartfinalist 4
Woensdag 9 juni: Tweede halve finale: Kwartfinalist 2 vs. Kwartfinalist 3
Donderdag 10 juni: Finale
 
Volg de finaleweek van de ‘Campus Cup’ dinsdag, woensdag en donderdag vanaf 21u30 op Een of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top