Vanaf 11 juni strijden 24 landen om de titel van Europees kampioen. In de eerste ronde wordt het vooral uitkijken naar Groep F, waarin liefst drie titelkandidaten zitten. En Hongarije.

Sommige poules zijn eerder weggelegd voor de échte voetbalverslaafden. Andere spreken automatisch tot de verbeelding. Deze Groep F bijvoorbeeld, wellicht de mooiste en interessantste groep op het EK 2020. Met Portugal, Frankrijk en Duitsland werden zowaar de regerende Europees kampioen, de regerende wereldkampioen en de wereldkampioen van 2014 tegen elkaar uitgeloot. Hongarije maakt dan ook bitter weinig kans om door te stoten naar de volgende ronde.

Frankrijk geldt als dé favoriet om dit EK te winnen. Zeker nu Realspits Karim Benzema na jarenlange verbanning zijn rentree maakte bij Les Bleus. De Fransen kunnen een voorlinie opstellen om van te duizelen: naast Benzema ook nog Kylian Mbappé en Antoine Griezmann. Wie houdt hen tegen?

Een derde plaats als reddingsboei?

Acht jaar geleden zou dit sowieso het einde betekenen voor een van die titelkandidaten, want tot dan mochten enkel de twee beste van elke groep door naar de knock-outfase. Maar sinds het vorige EK bestaat er een vangnet voor de beste derdes in de groepsfase. Het risico dat we een van die kleppers dus al vroeg kwijt zijn wordt gereduceerd. Tenzij eentje natuurlijk veel minder sterk blijkt dan de anderen.

Het wordt vooral uitkijken naar de prestaties van Duitsland, dat in aanloop naar dit EK niet gespaard bleef van de nodige controverse en ook op het vorige grote toernooi, het WK in Rusland, ontgoochelde. Portugal, onder aanvoering van de immer ambitieuze Ronaldo, strijdt dan weer voor het behoud van zijn titel.
En de rol van Hongarije in dit verhaal? Wie weet zorgen zij voor de verrassing van het toernooi -die er altijd wel is- en gaan zij met die derde plaats lopen? Zo deed Portugal het vijf jaar geleden ook, na drie gelijke spelen in de poulefase.

München en Boedapest

Groep F wordt naast zijn moordende concurrentie gekenmerkt door de speelsteden, met een Oost-Europees tintje. Er wordt gespeeld in München en Boedapest. Duitsland geniet daarbij het thuisvoordeel, aangezien het al zijn wedstrijden in de Allianz Arena kan spelen. Nog meer een troef aangezien er zoveel spelers van kampioen Bayern in de kern zitten bij de Mannschaft. En wie weet haalt ook Hongarije voordeel uit het feit dat het tweemaal aan de bak mag in het vertrouwde Ferenc Puskas-stadion, tegen Frankrijk en Portugal.

Voor Frankrijk en Portugal betekent dat echter geen man overboord: ervaring genoeg in die selecties, spelers die niet al te veel onder de indruk mogen zijn van spelen op verplaatsing. Op de vorige toernooien bleek dat alvast geen struikelblok. Wellicht nu ook niet.

De kalender in Groep F:

Dinsdag 15 juni
  • Hongarije – Portugal om 18u
  • Duitsland – Frankrijk om 21u
Zaterdag 19 juni
  • Hongarije – Frankrijk om 15u
  • Duitsland – Portugal om 18u
Woensdag 23 juni
  • Duitsland – Hongarije om 21u
  • Frankrijk – Portugal om 21u
 Alle wedstrijden van het EK zijn te volgen op Sporza.