Het type-elftal van de afwezigen op Euro 2020

Sport | Door blessures, niet-kwalificatie of gewoon een sportieve keuze zullen enkele van de beste spelers van het seizoen Euro 2020 missen. Proximus Sport heeft het voorbeeld gevolgd van de verschillende sportcoaches en zelf een selectie samengesteld die er alvast op papier goed uitziet. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Doelman

Jan Oblak is een van de belangrijkste pionnen die heeft bijgedragen tot de Spaanse competitietitel van Atletico Madrid. Hij wordt de laatste seizoenen beschouwd als een van de beste doelmannen ter wereld, maar toch zal hij de wedstrijden van sommige van zijn teamgenoten op televisie moeten volgen.
 
De 28-jarige doelman heeft bij de nationale ploeg geen wonder kunnen verrichten: Slovenië eindigde als vierde in hun groep achter PolenOostenrijk en Noord-Macedonië - de Slovenen hadden evenveel punten als de Macedoniërs.  

Verdedigers

Ramos, Van Dijk, Manolas, Kolarov...wat een topverdedigers! Sergio Ramos, de vaste kapitein van Spanje, is niet geselecteerd door Luis Enrique. De speler, van wie wordt verwacht dat hij Real Madrid verlaat, heeft last van een hamstringblessure en heeft in 2021 slechts 5 wedstrijden gespeeld, veel te weinig om volgens de Spaanse coach competitief te zijn op het EK. 
 
In oktober vorig jaar, tijdens de derby tussen Liverpool en Everton, moest Virgil van Dijk van het veld na een duel met doelman Jordan Pickford. Het resultaat: een scheuring van de voorste kruisband. De Nederlander wachtte tot het laatste moment om te beslissen of hij al dan niet zou deelnemen aan het EK, maar gooide uiteindelijk begin mei de handdoek in de ring. Hij gaf er de voorkeur aan om zich te concentreren op zijn herstel en de voorbereiding op het volgende seizoen. 
 
Kostas Manolas, een van de sterspelers van Napoli, heeft Griekenland niet meer vertegenwoordigd op een groot internationaal toernooi sinds het WK 2014 in Brazilië. Logisch ook: sindsdien hebben de Grieken zich niet meer kunnen kwalificeren voor een groot evenement. Voor de Euro 2020 eindigden zij als derde in hun kwalificatiegroep, ver achter Italië en Finland
 
De 35-jarige Aleksandar Kolarov heeft misschien zijn laatste kans gemist om met Servië te schitteren. Het land heeft sinds het uiteenvallen van Joegoslavië trouwens niet meer aan een EK deelgenomen. De linksback zal ongetwijfeld zijn zinnen hebben gezet op het WK 2022 om zijn land op een laatste internationaal toernooi te vertegenwoordigen. Maar dan moet het zich eerst kwalificeren.

Middenvelders

Milinkovic-Savic, Miralem Pjanic, Anthony Martial, Henrick Mkhitaryan… Met Sergej Milinkovic-Savic beschikt Servië over een onvermoeibare middenvelder die bijna een nationale held was geworden. De Lazio-ster hielp zijn ploeg aan een plaats bij de laatste acht na als derde te zijn geëindigd in de kwalificatiepoule achter Oekraïne en Portugal. Dankzij zijn twee doelpunten in de barragewedstrijd tegen Noorwegen kon Servië zich kwalificeren voor de beslissende wedstrijd tegen Schotland. De Serviërs misten echter het Europees kampioenschap na een spannende strafschoppenserie tegen de Schotten. 
 
Miralem Pjanic maakt ongetwijfeld een van de moeilijkste periodes van zijn carrière door. Nadat hij een van de sleutelfiguren was bij Juventus, is hij bij FC Barcelona op de bank beland en zal hij dit EK missen met Bosnië-Herzegovina. Het land werd in de play-offs uitgeschakeld door Noord-Ierland na een anders dramatische strafschoppenreeks (3-4). 
 
Henrikh Mkhitaryan bloeit weer open bij AS Roma na een mislukte periode bij Manchester United en twee seizoenen bij Arsenal. Van Armenië kan echter niet hetzelfde worden gezegd. Het land jaagt nog steeds op een kwalificatie voor een groot toernooi en dat zal niet op Euro 2020 zijn, want de Armenen eindigden als vijfde in hun groep. Gezien zijn leeftijd zal de 31-jarige Mkhitaryan met zijn nationale ploeg wellicht nooit kunnen deelnemen aan een groot toernooi. 
 
Anthony Martial is niet op tijd hersteld voor Euro 2020. De Franse coach zal niet kunnen inzetten op de snelheid van Martial, die in maart in het duel tussen Frankrijk en Kazachstan een knieblessure opliep, in een ploeg die anders geen gebrek heeft aan aanvallende topspelers. Didier Deschamps rechtvaardigde zijn keuze door het gebrek aan vorm van de speler.

Aanvallers

Erling Haaland en Zlatan Ibrahimovic, wat een aanvalskoppel zou dat zijn! Haaland slaagde er echter niet in Noorwegen voor het EK  te kwalificeren. De Noorse ploeg eindigde als derde in hun groep achter Spanje en Zweden, maar het parcours van de Noren eindigde in de play-offs met een 1-2 nederlaag tegen Servië. De spits zal onder druk staan voor de Wereldbeker van 2022. 
 
Voor de Zweed is het zijn lichaam dat hem verhindert om aan het EK deel te nemen. De 39-jarige aanvaller van AC Milandie sinds maart opnieuw voor de nationale ploeg wil spelen, zal het evenement van thuis uit moeten volgen door een knieblessure. De verdediging van de tegenpartij zal er wellicht niet om treuren.
 
Er zit ook veel talent op de bank van dit type-elftal: Edin Dzeko, Gylfi Sigurdsson, Jerome Boateng, Luka Jovic, Josip Ilicic, Sander Berge, Ianis Hagi en Aleksandar Mitrovic, ze zouden allemaal ongetwijfeld sterk voor de dag zijn gekomen op het EK.
 
Volg alle wedstrijden van Euro 2020, en in het bijzonder die van de Rode Duivels, op Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top