Bingewatchwaardige Zweedse series voor Sveriges nationaldag

Series | Vandaag viert heel Zweden feest, want 6 juni is “Sveriges nationaldag”, de nationale feestdag in het Scandinavische land. Gisteren was het nog de beurt aan buurland Denemarken. Om je helemaal in de Zweedse sfeer te brengen, zijn dit onze tips voor series die je nu op Netflix kan bingen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Springfloden

‘Springfloden’, ofwel ‘Springvloed’ in het Nederlands, is Scandinavische krimi op z’n best. We volgen Olivia Rönning, een jonge studente aan de Zweedse politieacademie. Ze krijgt de opdracht om een cold case te bestuderen waar al 25 jaar geen spoor in te vinden is. Haar eigen vader probeerde destijds de moord op te lossen van een vrouw die op het strand werd aangetroffen, maar hij is intussen overleden. Ze schakelt de hulp in van zijn sjofele ex-partner, die met het onderzoek eigenlijk niets te maken wil hebben.
 
Net als veel Scandinavische thrillers is ‘Springfloden’ gebaseerd op een misdaadroman. Maar in dit geval zijn de schrijvers van die roman, het echtpaar Rolf en Cilla Börjlind, ook degenen die de adaptatie voor het kleine scherm schreven. Je kan er dus prat op gaan dat ze de spannende sfeer van het originele verhaal respecteerden.
 
Ontdek ‘Springfloden’, of ‘Springvloed’, nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Love & Anarchy

De Zweden bewijzen dat ze niet alleen sterk zijn in mysterieuze thrillers, maar ook in romantisch-komische reeksen met een sterke kwinkslag. In de topreeks ‘Love & Anarchy’, ofwel ‘Kârlek & Anarki’, dagen redactiemedewerkster Sofie en de saboterende IT-er Max elkaar uit in een reeks steeds vreemder wordende opdrachten.
 
Van deze gelauwerde Netflixserie wordt in 2022 een tweede seizoen verwacht. Het is de tweede Zweedse serie die door het streamingplatform werd geproduceerd, na ‘Quicksand’, een uitstekende misdaadthriller van dezelfde makers. Of je nu op zoek bent naar iets luchtigs of naar een spannende en donkere reeks: beide series zijn zeker het kijken waard.
 
Ontdek ‘Love & Anarchy’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Fallet

We kunnen hier uiteraard eindeloos steengoede krimireeksen aanbevelen, want met ‘Snabba Cash’, ‘Midnattssol’, ‘Arne Dahl’… zijn er nog genoeg te vinden op Netflix voor een jaar bingewatchplezier. Maar we gooien het liever even over een andere boeg. ‘Fallet’ is namelijk een serie die al die andere krimiseries met een komische noot op de korrel neemt.
 
In deze krimiparodie krijgen detectives Sophie Borg uit Stockholm en Tom Brown uit het Verenigd Koninkrijk een laatste kans om een onopgeloste moord te onderzoeken. Het enige probleem: ze stonden beiden niet vooraan in de rij toen de speurneuzen uitgedeeld werden. Adam Godley (‘Breaking Bad’, ‘De Premier’, ‘The Umbrella Academy’) voegt zich bij de Zweedse cast, met onder anderen de uitstekende Lisa Henni (‘Snabba Cash’, ‘Midnight Sun’).
 
Ontdek ‘Fallet’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

The Bridge

Deze serie krijgt meer een eervolle vermelding, want dit is een samenwerking tussen Zweden en Denemarken, dat we gisteren nog gevierd hebben. ‘The Bridge’, in Zweden bekend als ‘Bron’ en in Denemarken als ‘Broen’ is tien jaar na de release nog steeds de standaard voor Scandinavische krimi. Wanneer een lijk gevonden wordt op de Sontbrug, die Zweden en Denemarken verbindt, moeten de politiekorpsen uit de twee landen samenwerken om een mysterie op te lossen.
 
Intussen zijn er ook al een aantal internationale remakes gemaakt. ‘The Tunnel’ verlegt het lijk naar de tunnel tussen Frankrijk en Engeland, de Amerikaanse versie speelt zich af rond de grens tussen Mexico en de VS en ook in Singapore en Maleisië werd een remake gemaakt. De remakes scoren verrassend hoog, maar volgens ons gaat er toch niets boven het origineel.
 
Ontdek ‘The Bridge’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Grattis på svenska nationaldagen!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top