'Lupin': feit, fictie, of iets tussenin?

Series | De Populaire Netflixserie van Franse makelij ‘Lupin’ krijgt vanaf 11 juni een vervolg op de streamingdienst. ‘Lupin’ vertelt een verzonnen verhaal dat gebaseerd is op fictieboeken uit het begin van de 20ste eeuw, maar toch zijn bepaalde elementen in zowel de serie als de boeken gebaseerd op echte gebeurtenissen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Lupin’ laat Assane Diop zich inspireren door Arsène Lupin, de held uit de gelijknamige boeken die hij als kind verslond. Arsène Lupin, de gentleman-inbreker die bedacht werd door Maurice Leblanc, steelt van de rijken en geeft aan de armen. Met zijn vernuftige technieken zorgt hij er niet alleen voor dat hij nooit geweld hoeft te gebruiken, maar ook dat zijn slachtoffers zozeer om de tuin zijn geleid dat ze hem zijn buit zelf in handen geven. Veel slachtoffers beseffen niet eens dat ze bestolen zijn. En natuurlijk verdwijnt Lupin na elke geniale diefstal zonder ook maar één spoor na te laten.
 
Arsène Lupin heeft niet echt bestaan. Het fictieve personage is deels gebaseerd op Sherlock Holmes (een personage waar Lupin in de boeken met ontzag naar verwijst, al moest de schrijver hem om copyrightredenen Herlock Sholmes noemen) en literaire antihelden die hem voorgingen, zoals Rocambole en A.J. Raffles. En toch putte Leblanc volgens kenners inspiratie uit de echte wereld.
 
Alexandre Marius Jacob was een arbeiderszoon uit Marseille die als 12-jarige bij de marine ging. Met het leger vertrok hij naar het buitenland en zag hij wereldschokkende taferelen zoals mensenhandel. Terug in Frankrijk besloot hij zich tegen de gevestigde macht te keren, een anarchist te worden en een bende te stichten, de ‘Travailleurs de la nuit’. Zij waren creatieve inbrekers met een afkeer voor bloedvergieten, die enkel van de gegoede klasse stalen. Artsen, onderwijzers en werknemers werden gespaard. Doet dat je aan iemand denken?
 
In 1903, twee jaar voor de eerste verhalen over Arsène Lupin verschenen, liep een inbraak van Jacob fout. Een agent liet het leven en Jacob werd voor de rechtbank gebracht, waar hij zich voor talloze feiten moest verantwoorden. Volgens sommigen zou hij tot 500 inbraken gepleegd hebben. Is het toeval dat Lupin en Jacob zoveel gelijkenissen hebben? Leblanc heeft de link in elk geval nooit officieel bevestigd.

Diamantroof

Dus Arsène Lupin is mogelijk gebaseerd op een echte gentleman-inbreker, maar ook de serie ‘Lupin’ lijkt de mosterd in de Franse geschiedenis te halen. Assane steelt in de serie namelijk een immens waardevolle halsketting die gedragen zou zijn door Marie Antoinette. De verhaallijn is los gebaseerd op een verhaal uit de boeken, maar er is ook een link met de echte wereld. Die ketting bestaat, en in 1785 werd het met 647 zuivere diamanten bezette kleinood van 15 miljoen euro ook echt met een list gestolen.
 
De extravagante collier werd aanvankelijk besteld door Louis XV voor zijn minnares, maar voor het juweel af was, overleed de koning. De juweliers boden de ketting dan maar aan de nieuwe koningin aan, Marie Antoinette. Maar zij vond het sieraad te duur en wilde met het geld liever een oorlogsschip uitrusten. De juweliers dreigden failliet te gaan als niemand het sieraad kocht, en dat is wanneer gravin Jeanne de la Motte een kardinaal voor haar kar spande om de boel op te lichten.
 
De gravin overtuigde de rijke kardinaal er met nepbrieven van dat Marie Antoinette een oogje had op hem. Na een korte ontmoeting met een actrice (uiteraard ingehuurd door de gravin) die zich voordeed als de koningin, was de kardinaal helemaal overtuigd en zou hij alles doen voor zijn vermeende geliefde. Nadat de kardinaal meermaals zijn buidel opende voor de nepkoningin, overtuigde de gravin hem ervan dat hij de collier moest gaan ophalen bij de juwelier in naam van Marie Antoinette en dat de gravin die wel naar zijn geliefde zou brengen. Daarop liet de sluwe gravin het sieraad verdwijnen. Toen de verbijsterde koningin later de rekening gepresenteerd kreeg, kwam de hele zaak uit. Een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal, dat zelfs een rechtstreekse aanleiding was voor de Franse Revolutie vier jaar later.
 
Zo zie je maar: een beetje inspiratie uit waargebeurde feiten kan nooit kwaad.
 
Ontdek deel twee van ‘Lupin’ vanaf 11 juni op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Meer lezen over de nieuwe afleveringen van 'Lupin'?

Maak je klaar op het vervolg van ‘Lupin’ met deze korte terugblik!
Ontdek de magnifieke cast van de successerie ‘Lupin’
Het tweede deel van 'Lupin' belooft spannend te worden!
Netflix lanceert langverwachte 'Lupin' met Omar Sy

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top