Deze maand wil de 'Gouden Generatie' van de Rode Duivels gaan oogsten op het Europese kampioenschap. Nog nooit had onze nationale ploeg zoveel talent in één kern en hoewel velen van hen meteen op een stevig niveau begonnen aan hun carrière, passeerden er toch ook enkele huidige Duivels in de voormalige Proximus League / tweede klasse. De voorganger van 1B.
Het hoeft geen betoog dat talentvolle spelers vaak meer kansen krijgen in 1B (of de toenmalige tweede klasse) dan bij de ploegen die moeite hebben om in de JPL te blijven. Sommige spelers passeerden dan ook met plezier in de Proximus League om hun speelkansen te vergroten en om van daaruit door te stoten naar de top.

Van de huidige Rode Duivelsselectie passeerden vier spelers in de tweede klasse; twee daarvan maakten naam en faam bij Lommel SK (of KVSK United). Zo is er natuurlijk Lommelaar Hans Vanaken. Hij debuteerde als tiener bij de Noord-Limburgers en groeide er al snel uit tot de draaischijf van het elftal. Na 84 wedstrijden en 21 goals in de Proximus League maakte hij in 2013 de overstap van de Gestelsedijk naar Daknam.

Ook Leandro Trossard maakte een geslaagde passage in Lommel vooraleer hij (via OHL) doorbrak bij KRC Genk. Lommel huurde Trossard in 2012-2013 en in 2014-2015 van de Limburgse gouwgenoten. Trossard speelde 51 wedstrijden en scoorde 23x. Ook in 2013-2014 vertoefde Trossard ook in de Proximus League. Toen huurde KVC Westerlo hem voor een jaartje. In het Kuipje speelde de spits 17 wedstrijden en scoorde hij 3 goals. In totaal heeft Trossard dus 68 wedstrijden in de benen in 2e klasse.

Simon Mignolet timmerde dan weer wat zuidelijker aan zijn carrière. Hij degradeerde in 2007-2008 met STVV naar de 2e klasse en ontpopte zich op het tweede niveau tot een onbetwistbare pion in het Truiense doel. Mignolet stond 35 van de 36 wedstrijden onder de lat en pakte de titel met STVV. De goalie scoorde zelfs een doelpunt tegen SK Ronse.

En dan is er ook nog Thomas Meunier; die nog een pak zuidelijker zijn kans waagde. De huidige rechtsachter debuteerde in 2008-2009 bij Excelsior Virton, waar hij nog als spits aan de slag was. De toen amper 17-jarige Meunier speelde uiteindelijk wel maar 5 wedstrijden in tweede klasse, want Virton degradeerde dat jaar naar derde klasse. Meunier had evenwel getoond wat hij in zijn mars had en ontpopte zich het jaar nadien als absolute sterkhouder bij de Gaumeploeg waarna Club Brugge hem kwam wegplukken en hem omvormde tot rechtsachter.