Na de Côte d’Azur en Monaco gaat de volgende race in de F1 opnieuw door in het hart van een stad. Het strijdtoneel is Bakoe in Azerbeidzjan, waar de piloten voor de zesde race van het seizoen een stedelijk circuit zullen afwerken. En er hangt wraak in de lucht.
Nadat de Nederlander Max Verstappen in de GP van Monaco als eerste over de streep kwam, heeft hij Lewis Hamilton met vier luttele punten voorbijgestoken in het klassement. Geen wonder na nog maar vijf races, maar toch is het best noemenswaardig. Voor de eerste keer in zijn carrière staat de piloot van Red Bull bovenaan het klassement van het Wereldkampioenschap Formule 1.
 
Verstappen wist de race van begin tot eind te controleren en profiteerde daarbij van de afwezigheid van Charles Leclerc, die normaal in de polepositie moest starten. Maar de Ferraripiloot, die zijn wagen in de laatste seconden van de kwalificaties tegen een muur stuurde, kon wegens een beschadigde wagen niet deelnemen. Naast Leclerc kende het weekend in Monaco nog een grote verliezer: Lewis Hamilton.
 
Een weekend om snel te vergeten
 
De zevenvoudige wereldkampioen startte op de zevende plaats en finishte in dezelfde positie, vooral door een slechte strategie. In de straten van het Prinsdom vond de Mercedes-piloot nooit helemaal zijn ritme. Zijn ploeggenoten legden uit dat de Brit nooit de ideale banden vond. Hamilton legt de schuld bij niemand anders dan zichzelf, maar zint nu wel op wraak in Bakoe.
 
De volgende race zou Hamilton de mogelijkheid moeten bieden om op te klimmen, legde de gedoodverfde podiumkandidaat uit. “Ik ben veel dankbaarder voor rotdagen als deze, want het is uit zo’n dagen dat ik het meeste leer. Als je altijd wint, leer je niets. Ik denk dat er veel lessen te trekken zijn uit afgelopen weekend. We hebben nog niet alle antwoorden, dus we moeten er dringend naar op zoek”, zei hij in F1only.
 
Bakoe, een ander beestje dan Monaco
 
Monaco en Bakoe zijn beiden stedelijke circuits, maar daar stopt de vergelijking. Op dat eerste circuit is het bijna onmogelijk om in te halen, maar volgend weekend is dat wel even anders. Het parcours, dat zich onder de zeespiegel bevindt, telt 6 kilometer en hoewel het in een stedelijk gebied ligt, kunnen de wagens duizelingwekkende snelheden tot 340 kilometer per uur halen op het langste rechte stuk. Volgens de renstal Williams haalde Valtteri Bottas er tijdens de kwalificaties in 2016 zelfs 378 kilometer per uur.
 
De twintig bochten zijn verdeeld tussen het oude stadsdeel en de modernere wijken van de hoofdstad van Azerbeidzjan. Na een GP in Monaco met weinig spektakel, deels door het gebrek aan gelegenheden om in te halen, belooft de race in Baku een pak meer spanning. Zeker omdat Lewis Hamilton, die in 2018 nog won op dat circuit, erop gebrand zal zijn om te bewijzen dat zijn tegenstanders nog steeds op hun hoede moeten zijn. Die boodschap is niet in het minst gericht naar ene Max Verstappen.