Een paar dagen nadat hij tot Belgisch kampioen werd gekroond, belden we Reinout “E-Onel” Schols op. We spraken over de Proximus ePro League en zijn aanwerving door OH Leuven, maar ook over zijn voorbereiding op wedstrijden. Hier, in ons interview van de maand, lees je er alles over!

 

E-Onel: “De Proximus ePro League was mijn eerste echte competitieve ervaring”

Hey E-Onel. Eerst en vooral proficiat met je Proximus ePro League-titel! Hoe voel je je, bijna een week na je eindoverwinning?

Hallo! Ik ben natuurlijk erg blij met mijn prestatie, zeker als debutant in de competitie. Afgelopen weekend had ik de kans om de Pro League Awards bij te wonen, waar ik op het podium mocht komen en mijn trofee in ontvangst mocht nemen voor het publiek. Dat was een geweldige ervaring. Ik denk dat het woord “voldoening” mijn gemoedstoestand op dit moment perfect omschrijft.

Klassieke vraag, wat is de eerste ervaring met videospelletjes die je je kan herinneren?

Klassiek antwoord, dat was met mijn oudere broer! De allereerste momenten zijn waarschijnlijk de Game Boy’s waarmee we speelden toen we nog heel jong waren. Maar de sterkste herinneringen zijn die toen we op de console begonnen te spelen. We hadden een PlayStation 1 als ik me goed herinner. We speelden er FIFA op, zo is het allemaal begonnen.

Nu we het er toch over hebben, speel je alleen FIFA?

Nee, zeker niet! Om eerlijk te zijn, ik heb de laatste maanden nauwelijks FIFA gespeeld (lacht). Misschien een paar wedstrijden door de week, maar meer niet. Ik speel vaak op Call of Duty: Warzone en Fortnite met mijn vrienden.

Laten we het eens hebben over je ePro League-avontuur. En we zullen beginnen bij het begin. Kan je uitleggen hoe je bent aangeworven door OH Leuven?

De club organiseerde een online kwalificatietoernooi in samenwerking met een andere organisatie. We moesten een reeks wedstrijden spelen en ik won de competitie. De finale ging door in het stadion van OHL, wat echt cool was voor een eerste ervaring! Zo vroegen ze me om de club te vertegenwoordigen en hun esporter te worden op FIFA.

Hoe verliep je seizoen bij de club?

De samenwerking met de club gedurende het seizoen was geweldig. Ze stonden altijd achter me, zelfs toen ik verloor. Dat was super. We hadden een grote online bijeenkomst na de titel waar iedereen me feliciteerde. Ik kom zelfs met een grote foto op de muren van de club te staan (lacht). De ondersteuning zal volgend jaar nog beter zijn. Ik zal beroep kunnen doen op een mentale en fysieke coach, indien nodig.

Je zei eerder dat dit je eerste competitie-ervaring was, dus je had nog nooit deelgenomen aan toernooien?

Nee, niet echt. Ik had wel een klein toernooi afgewerkt dat georganiseerd werd door een tv-zender, maar ik had nooit de kans gekregen om te spelen op een offline evenement. De ePro League-finale was dus het tweede offline evenement voor mij. Natuurlijk deed ik wel al mee aan online toernooien zoals de Weekend League.

Aan het begin van het seizoen zouden weinig mensen hun geld op jou gezet hebben, gezien het aantal veteranen en zeer goede spelers in het circuit. Zag jij je de play-offs spelen en de titel veroveren?

Aan het begin van het seizoen was het doel om met de club de play-offs te bereiken. Om eerlijk te zijn, ik heb mezelf niet meer druk opgelegd dan dat, en dat heeft OHL ook niet gedaan. Ik wist door mijn resultaten in de Weekend League en het feit dat ik al tegen sommige spelers van het circuit had gespeeld dat een kwalificatie voor de play-offs een haalbaar doel was. In de play-offs denk ik dat je een beetje geluk moet hebben om helemaal tot het einde te gaan. Maar ik heb het gehaald (lacht).

Aan het begin van het seizoen stond je zevende. Nadien zakte je naar de 12e plek om uiteindelijk te eindigen op de plaats waar je begon. In het midden van het seizoen maakte je een prachtige comeback. Wat is er gebeurd?

Dat was nogal vreemd! Ik denk dat de match-ups een grote rol hebben gespeeld in het begin van het seizoen. Ik ontmoette toen veel zeer goede spelers. Verder moet je ook weten dat dit het eerste jaar was dat ik in de 90-modus speelde. Het is heel anders spelen dan in Ultimate Team, dat veel dynamischer en sneller is. In het begin had ik slechte excuses voor mijn nederlagen, zoals camera-instellingen en mijn teamopstelling die ik steeds veranderde. Uiteindelijk besefte ik dat ik mijn gameplay gewoon moest aanpassen aan het speltype.

Veel spelers klaagden aan het begin van het seizoen over het spel en hoe ze zich er niet aan konden aanpassen. Is dat iets waarvan je dacht dat het in je eerste wedstrijden meespeelde?

Ik denk het niet. Ik gaf alles de schuld, maar ik dacht niet na over wat ik fout deed. Zoals ik al zei, ik moest gewoon een beetje trager spelen en geduldig zijn, wat ik in het begin van het seizoen niet deed. Ik denk dat veel spelers in de ePro League hun gameplay niet hebben aangepast, wat hen waarschijnlijk een paar wedstrijden heeft gekost.

Je hebt het over de aanpassing die je tijdens het seizoen hebt laten zien. Hoe heb je je voorbereid op de grote finale tegen Zak Bentato?

Er is een grote Discord-server waarop veel professionele FIFA-spelers samenkomen om tegen elkaar te spelen in de 90-modus. Tijdens het seizoen speelde ik er een paar wedstrijden tegen sommigen van hen, maar aan het eind van het seizoen speelde ik vooral tegen een vriend van me. Hij doet het erg goed in de Weekend League en was aardig genoeg om met de teams te spelen die ik moest bekampen. Dat was de belangrijkste training die ik deed.

Over andere spelers gesproken, hoe zou je het FIFA-wereldje in België omschrijven?

Ik ben vrij nieuw in het circuit, maar ik heb geen reden om kritiek te geven. Afgezien van Zak, heb ik nog niemand ontmoet en ik denk dat dat ook het verschil maakt. Het grootste probleem in België is natuurlijk de taalbarrière. Het is normaal dat ik meer praat met mensen die dezelfde taal spreken als ik. Maar ik denk wel dat als je een spontane persoon bent die niet bang is om mensen te ontmoeten, het een erg leuke omgeving is. De mensen zijn best vriendelijk tegen me, dat denk ik toch (lacht)!

Het eerste dat ons opviel toen we jou samen met Zak het podium op zagen komen was de concentratie op je gezicht. Elke speler bereidt zich anders voor op dit soort wedstrijden. Wat is je toverformule?

Ik ben ‘s morgens gaan wandelen om wat te ontspannen. Ik denk dat het echt belangrijk is om activiteiten te vinden die je rust brengen. Ik was de avond ervoor bijvoorbeeld erg gestrest. Ik denk dat iets vroeger opstaan dan normaal en de tijd nemen om te gaan wandelen en te ontspannen veel slimmer is dan opstaan en meteen naar het toernooi gaan.

Wat me denk ik ook erg geholpen heeft, is dat tegen de tijd dat ik in de finale stond, mijn verwachtingen al overtroffen waren. Er was dus een hoop minder stress.

Denk je dat je dat een voordeel gaf ten opzichte van je tegenstander?

Dat is moeilijk te zeggen. Ja en nee? In zekere zin had ik geen ervaring in een offline competitie, wat waarschijnlijk wel een nadeel was. Maar anderzijds ja natuurlijk, want het resultaat dat ik al op zak had was zeer bevredigend. Natuurlijk, als je daar eenmaal staat, wil je natuurlijk winnen.

Anderlecht toonde een eerder defensieve speelwijze, die nogal verschilt van wat we van Zak gewoon zijn. Hoe heb je je daaraan aangepast om de bovenhand te nemen?

Hij speelde in een 5-3-2 en ik haat die opstelling. Maar die opstelling is wel heel erg sterk in het spel. Hij had dus volkomen gelijk om die te gebruiken. Ik heb gewoon een opstelling gekozen die ik leuk vond en waar ik me goed bij voelde (4-2-3-1).

Zijn er plannen voor de toekomst die je met ons wil delen?

Veel concrete informatie is er op dit moment niet, want de details van het volgende Proximus ePro League-seizoen zijn nog niet bekend.

En België vertegenwoordigen als eDevil, is dat iets wat je aanspreekt?

Eerlijk gezegd had ik nog niet eens gehoord van het kwalificatietoernooi. Als ik dat had geweten, had ik natuurlijk meegedaan. Op dat moment was ik nogal gefocust op de play-offs van de ePro League.

Copyright afbeeldingen : ELEVEN