Op Canvas zijn woensdagavond de eerste twee aflevering te zien van de zesdelige serie ‘The Investigation’, die het waargebeurde verhaal brengt van de moord op een Zweedse journaliste in een zelfgemaakte duikboot. Die bizarre ‘duikbootmoord’ veroorzaakte in 2017 ophef in de wereldpers, en leende zich dan ook uitstekend tot een verfilming.
Op 10 augustus 2017 ging de Zweedse freelance journaliste Kim Wall aan boord van de kleine onderzeeër UC3 Nautilus in Køge Bugt, Denemarken. Het plan was om de eigenaar, de Deense ondernemer Peter Madsen die het vaartuig zelf had gebouwd, te interviewen. Ze werd echter als vermist opgegeven nadat de Nautilus niet zoals verwacht terugkeerde in Kopenhagen.
 
De onderzeeër werd de volgende ochtend gezonken aangetroffen en Madsen werd in de boeien geslagen nadat hij uit het water was gered. Tussen 21 augustus en 29 november vonden speurders lichaamsdelen van Wall op verschillende locaties in het gebied. Madsen werd beschuldigd van moord en op 25 april 2018 door de rechtbank van Kopenhagen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Net als de moord zelf, was ook het proces wereldnieuws.
 
Een mysterieuze zoektocht
 
Regisseur Tobias Lindholm verfilmde het verhaal vanuit het standpunt van de speurders. In de eerste aflevering zien we woensdagavond hoe Jens Møller, hoofd van de dienst moordzaken bij de politie in Kopenhagen, wordt gebrieft over een vreemde zaak: een zelfgemaakte duikboot met een Zweedse journaliste en de uitvinder van de duikboot, is vermist. De duikboot wordt later die dag gevonden, maar enkel de uitvinder kan gered worden, en kort daarna zinkt de boot. Jens Møller en zijn team onderzoekers moeten snel beslissen hoe ze de zaak zullen aanpakken want de journaliste is nog steeds vermist en de duikboot ligt nu op de bodem van de zee.
 
Een dramatische wending
 
In aflevering twee, die meteen na de eerste wordt uitgezonden, staat Jens onder constante druk van journalisten die achter het nieuws van de vermiste duikboot aan zitten. In tussentijd doen reeds allerlei geruchten en theorieën de ronde. Kenden de journaliste en de beschuldigde elkaar? Is het allemaal opgezet spel in het kader van een ‘happening’? De ouders van de journaliste helpen de politie om uit te zoeken wat er met hun dochter gebeurd is. Forensisch onderzoek moet voor belangrijke aanwijzingen zorgen, maar helaas … En dan neemt de zaak een dramatische wending.
 
Bekijk de eerste twee afleveringen van ‘The Investigation’ op woensdag 2 juni om 22u15 en 23u op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!