Mythische vieringen: Didier Drogba bevrijdt Marseille en wappert zich naar de sterrenhemel

UEFA Europa League | Op 6 mei 2004 etaleert Didier Drogba al zijn klasse in de halve finale van de UEFA Cup tussen Olympique Marseille en Newcastle. Na zijn eerste doelpunt in de wedstrijd trakteert hij het Franse publiek op een viering dat later zijn handelsmerk zou worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Didier Drogba bleef uiteindelijk maar één seizoen bij Olympique Marseille, maar dat bleek ruimschoots voldoende om voor eeuwig in de herinneringen van de fans daar te blijven hangen. De Ivoriaanse spits kende zijn doorbraak bij Guingamp, waar hij het seizoen voordien 23 keer raak trof, maar maakte pas bij Marseille de stap naar het internationale toneel.

Met name in het seizoen 2003-2004 manifesteerde Drogba zich definitief in de galerij der groten, door zijn nieuwe ploeg op sleeptouw te nemen in zowel de Franse competitie als op het Europese toneel. In de Champions League geraakte OM dan wel niet door de groepsfase, maar dat legde de weg open naar een magisch parcours in de UEFA Cup.

Drogba in hogere sferen

Na respectievelijk Dnipro, Liverpool en Inter Milaan uitgeschakeld te hebben, kwam Marseille in de halve finale van die tweede Europese bekercompetitie tegenover het Engelse Newcastle te staan. In het St-James’ Park eindigde de heenwedstrijd op een scoreloos gelijkspel, waardoor al het gewicht op de terugwedstrijd in het Stade Vélodrome kwam te liggen. Voor Marseille een uitgelezen kans op rehabilitatie na een eerder verloren Europese finale tegen Parma in 1999.

In een volgepakt stadion aan de Franse Côte d’Azur zag OM-coach José Anigo zijn elftal meteen de lakens naar zich toe trekken. Met een glansrol voor de Afrikaanse spits. Al in de 17de minuut werd Drogba bij een counter gelanceerd door Camel Meriem. Op volle snelheid spurtte de Ivoriaan bal aan de voet het halve veld over, om vervolgens met een sublieme hakbeweging de laatste verdediger van de Magpies af te schudden en oog in oog met doelman Shay Given secuur af te ronden.

Het thuispubliek ging uit zijn dak bij die vroege 1-0 en ook Drogba werd naar hogere sferen gevoerd: hij sprintte richting hoekschopvlag terwijl hij zijn armen spreidde en liet wapperen. De stress die hij van zich afschudde? Een viering die hij later nog vaak zal herhalen en een handelsmerk zou worden van de Ivoriaanse aanvaller.

Transfer naar Chelsea

In de tweede helft kwamen de Engelsen opzetten en werd Marseille vooral gedwongen om te verdedigen. Maar een tweede doelpunt van Drogba, zijn elfde Europese doelpunt in die campagne, zorgde voor de verlossing. Marseille mocht naar de finale in Göteborg… waar ze net als vier jaar eerder het onderspit moesten delven, ditmaal tegen Valencia (0-2).

Voor Drogba werd het echter een opstap naar meer. Door zijn weergaloze prestaties in Europa sprong hij in het oog van Porto-coach José Mourinho, die diezelfde zomer de overstap maakte naar Chelsea en de Ivoriaanse stormram meenam. Het begin van een legende…

Fan van deze serie? Dan vind je hier ook de viering van Samuel Umtiti op het WK tegen België.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top