RB Leipzig – Bayern München: het kantelpunt in de Duitse titelrace

Bundesliga | Dat Bayern München zich voor de negende keer op een rij tot kampioen van Duitsland heeft gekroond, verwondert weinigen. De Rekordmeister domineerde nagenoeg van start tot finish. Toch was er met RB Leipzig dit seizoen een ploeg die lang in het kielzog kon blijven van de Beierse club. Op 3 april echter werd de hoop voor Leipzig definitief aan diggelen geslagen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We noteren het jaar 2012. Toen werd Borussia Dortmund kampioen in de Duitse Bundesliga. De Borussen kroonden zich tot de primus van de klas voor het tweede jaar op een rij. Daar zou echter een seizoen later verandering in komen. Bayern pakte in 2013 de titel, het was toen al geleden van 2010. Niets deed in eerste instantie vermoeden dat de club uit München een heuse alleenheerschappij tegemoet zou gaan. Sinds die titel in 2013 werd Bayern maar liefst negen keer onafgebroken kampioen van Duitsland. Op 8 mei vierde de Rekordmeister zijn 31ste titel in zijn geschiedenis.

Dat Bayern pas op deze 32ste en dus derde laatste speeldag de titel kon claimen, was te danken aan eerste achtervolger RB Leipzig. Het Oost-Duitse team was de enige club dit seizoen die het moordende tempo van Bayern enigszins nog kon volgen. Op speeldag 27 stonden beide teams tegenover elkaar in dé clash van het seizoen. Won Leipzig, dan kwam het tot op een punt van Bayern. Het illustreerde nogmaals de steile opmars die Leipzig heeft gekend, gezien de club nog maar sinds 2016 in de Bundesliga vertoeft.

Goretzka beslist titelrace

Maar de grote shock kwam er niet op 3 april. Ook hier kwam de dodelijke efficiëntie van Bayern weer bovendrijven. Hoewel Leipzig veel balbezit had in de eerste helft, was het Bayern München dat op voorsprong kwam. Na uitmuntend voorbereidingswerk van Thomas Müller was het Leon Goretzka die de klus afmaakte. Bayern controleerde na de pauze de partij uit. De troepen van Julian Nagelsmann sloegen er niet in om terug in de match te komen.

De zege van Bayern was cruciaal in de titelrace. Leipzig liet de kans liggen om tot op één punt van de leider te komen. In de plaats daarvan vergrootte de Beierse topclub de marge tot zeven punten met Leipzig, met nog evenveel matchen te spelen op dat moment. Toen Bayern in de Champions League werd uitgeschakeld door PSG, konden de Duitsers zich ook nog eens volledig focussen op de titel. Met succes.  

Kan Leipzig het ook zonder Nagelsmann?

Het verlies tegen Bayern zorgde voor een heuse klap in het gezicht van Leipzig. Er werd in de partijen nadien amper nog twee keer gewonnen. Gelukkig had Leipzig genoeg marge opgebouwd ten opzichte van Borussia Dortmund. Die laatste club zette nog een heus eindspurtje in, maar moest vrede nemen met de derde plaats. Het verschil met Leipzig was amper een punt.

Sinds hun komst in de Bundesliga probeert Leipzig zich jaar na jaar op te werken tot een heuse titelkandidaat. Volgend jaar mag het team, gesponsord door Red Bull, het Bayern opnieuw proberen moeilijk te maken. Dat zullen ze dan wel moeten doen zonder coach Julian Nagelsmann en centrale verdediger Dayot Upamecano. Beide heren vertrekken naar, jawel, Bayern München.

Volg ook volgend seizoen alles omtrent de Bundesliga via de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top