Edouard Mendy: ooit werkloos maar binnenkort finalist in Champions League

UEFA Champions League |

Het verhaal van de Franse doelman Edouard Mendy leest als een sprookje. De Frans-Senegalese doelman begon onderaan de voetballadder, kende onderweg heel wat pech, maar kwam door keihard te werken toch weer bovendrijven. Meer bepaald in Londen, bij Chelsea FC.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Soms stuit je op verhalen waarvan je weet dat Hollywood er een vette kluif aan zou hebben. Het levensverhaal van Chelsea-doelman Edouard Mendy is zo eentje. Deze 29-jarige Franse Senegalees ging in zijn carrière door enkele diepe dalen, maar speelt momenteel op grote hoogtes, namelijk op het niveau van de Champions League.

Als je het carrièrepad van Mendy gadeslaat lijkt er op het eerste zicht niets aan de hand. Hij begon zijn carrière bij de Franse derdeklasser Cherbourg, stapte vervolgens over naar de reserveploeg van Olympique Marseille en ging daarna onder de lat staan bij Stade Reims. Na een succesvolle periode bij Reims trok de Franse middenmoter Stade Rennes Mendy aan om in Bretagne het doel te beschermen. En plotseling klopte Chelsea FC aan de deur: zij wilden Mendy onmiddellijk meenemen naar Londen.

Valse beloftes

De jonge Mendy was een razend ambitieuze doelman. Op zeer jonge leeftijd verkaste hij van zijn thuisstad Le Havre naar Cherbourg in Normandië. In 2014 zag hij hoe zijn club, AS Cherbourg, degradeerde naar de derde klasse in Frankrijk en kwam Mendy zonder club te zitten. Een bevriende makelaar beloofde echter dat hij een geïnteresseerde club voor de jonge doelman had gevonden in het Verenigd Koninkrijk en daar had de jonge Mendy wel oren naar. 

De makelaar kwam pas op de allerlaatste dag van het zomermercato over de brug, maar niet met positief nieuws. Volgens de makelaar kon een eventuele transfer niet meer doorgaan en kon hij Mendy niet helpen. Ondertussen had de jonge Franse doelman echter wel al heel wat geïnteresseerde clubs geweigerd die hem wouden overnemen.

Door dit debacle, laten we het zo noemen, kwam Mendy zonder club te zitten en dat terwijl hij en zijn vriendin in verwachting waren van hun eerste kindje. Mendy zat bijgevolg met de handen in het haar: “Ik twijfelde of ik wel door zou gaan met het voetbal… Ik zat in een ongelooflijk lastig parket en een werkloosheidsuitkering was niet genoeg om mijn gezin te onderhouden”, aldus de voetballer later in de Franse pers.

Via een gemeenschappelijke kennis kreeg Edouard Mendy de kans om mee te trainen bij de reserves van Olympique Marseille. Hij mocht zelfs af en toe meetrainen met de A-ploeg. Omdat er snel meer brood op de plank moest komen, verhuisde Mendy in 2016 gratis en voor niets naar Stade de Reims in de Franse tweede klasse waar hij heel wat succes boekte. Mendy had een groot aandeel in de promotie die Stade de Reims dat jaar afdwong en zijn kwaliteiten trokken in 2019 de aandacht van Stade Rennes dat hem overnam voor vier miljoen euro.

Senegal en Chelsea

Ook bij Stade Rennes duurde het niet lang voordat zijn kwaliteiten werden opgemerkt. Mendy kreeg tijdens tijdens zijn periode bij Rennes een brief van de nationale voetbalbond van Senegal waarin hij uitgenodigd werd om het nationale Senegalese voetbalelftal te komen vervoegen.

Na deze pluim op zijn hoed, klopt de Engelse club Chelsea FC op de deur bij Stade Rennes. De Londenaars hielden Mendy al een tijdje in het oog en waren zinnens om de toen 27-jarige doelman over te nemen voor een recordbedrag 24 miljoen euro, het hoogste bedrag dat ooit betaald werd voor een doelman uit de Ligue 1.

Aangekomen in Londen duurde het niet lang vooraleer Mendy de toenmalige Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga vanonder de Londense lat verdreef. Mendy werd de nieuwe nummer 1 en dat mocht iedereen in de Premier League geweten hebben. Ook in Europa trouwens waar Edouard Mendy tijdens de halve finales van de Champions League uitpakte met enkele geweldige reddingen en hiermee Chelsea naar de finales heeft geholpen.

Volg de ontknoping van de Champions League op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Pickx + Sports.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top