META, de organisator van de Belgian League, bevestigde het nieuws deze donderdag. 4Elements, in een moeilijke periode sinds de interne problemen, zal niet deelnemen aan de tweede split van het Belgische League of Legends-seizoen 2020-2021. Starlan Gaming Club is zijn vervanger.

Waarnemers van de Belgische esportsscene zullen het opgemerkt hebben. Al enkele dagen stormt het hevig binnen de muren van 4Elements. De organisatie, die aanwezig is op verschillende games zoals Counter-Strike en Rainbow Six Siege, nam onder andere deel aan ons nationale League of Legends-kampioenschap, de Belgian League.

Een ander team zal nu echter de plek van 4Elements in die competitie innemen. Het bedrijf dat instaat voor de organisatie van de Belgian League, META, heeft deze donderdag de vervanging van de organisatie in het toernooi aangekondigd. De reden? Interne problemen die de stabiliteit van de organisatie in gevaar lijken te brengen, en dus ook de deelname van het team aan de Belgian League Summer Split.

Gezien de zeer korte deadline (de competitie begint weer op 31 mei; red.) wilde META zo snel mogelijk een vervanger vinden, en vooral een die qua niveau gelijkwaardig is. Hiervoor trokken de organisatoren naar de lagere league, de Open Tour Benelux, om de organisatie Starlan Gaming Club te laten promoveren. "We zijn enorm verheugd om in het midden van de Belgische scene te belanden en vooral om in de Belgian League ons doorzettingsvermogen te kunnen tonen!", aldus Quang-Vinh "Kiang" Lê, eigenaar van de organisatie.

Starlan Gaming Club, een voornamelijk Waalse organisatie, nam deel aan de Open Tour Benelux tijdens de Spring Split, waar het 2e eindigde net achter ION Squad Academy. Een andere reden voor de keuze van SGC: het team is één van de weinige dat niet als academy fungeert voor een team dat al in de Belgian League of in zijn Nederlandse tegenhanger, de Dutch League, actief is. Het team bestaat trouwens ook uit oud-spelers van onder meer Brussels Guardians en heeft dus wel wat ervaring met competitie op hoger niveau.

Eén ding is zeker: Starlan stond ooit bekend als organisator van toernooien tijdens de ontwikkeling van Belgische LAN's in de jaren 2000 en nu zou de organisatie dus zijn stempel kunnen drukken als esportsorganisatie. "Ik denk dat onze kwalificatie voor de playoffs een eerste stap is om de teams, de fans en de organisatoren te tonen dat het ons menens is in de Belgian League!" Het eerste antwoord valt op 31 mei, wanneer de competitie opnieuw van start gaat…

Copyright afbeeldingen : Starlan Gaming Club