'It's a Sin', een sublieme fictiereeks over de terreur van het hiv-virus

Films |
Sinds 5 mei zendt Canvas elke woensdag een nieuwe aflevering uit van 'It's a Sin', een vijfdelige fictiereeks die drie jonge homoseksuele mannen volgt die in het begin van de jaren 80 naar Londen verhuizen. Ze worden al snel geconfronteerd met een nieuw, dodelijk virus dat de ronde doet. Proximus Pickx zocht uit waarom deze serie veel lof krijgt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Realisme

Critici loven de reeks omdat de tijdsgeest van de jaren 80 zo nauwkeurig wordt weergegeven. Dit is in grote mate te danken aan 'Queer as Folk'-scenarist Russel T. Davies, die zich voor deze reeks baseerde op zijn eigen ervaringen in de Londense gayscene. 
 
In een interview met Britse media trekt hij parallellen met de huidige coronapandemie. "Ook toen al werd de waarheid vertroebeld door nonsens (...) Het virus kon zogezegd alleen homoseksuelen treffen. De hysterie ging rond als een vuurtje. Fake nieuws, foute informatie en complottheorieën werden niet uitgevonden in 2020. Ze waren schering en inslag tijdens de aids-crisis in de jaren '80", aldus Davies.

Acteurs

De meeste rollen in 'It's a Sin' worden ingevuld door debutanten zoals Omari Douglas, Olly Alexander en Callum Scott Howells, maar ze worden omringd door een reeks ervaren acteurs. Naast Keeley Hawes, die de rol van Ritchies moeder Valerie speelt, zien we Stephen Fry in de rol van het conservatieve parlementslid Arthur Garrison. Voor Fry was het een erezaak om mee te werken aan deze reeks. 
 
"Dit is een reeks die de jongens herdenkt die we verloren zijn en hun opmerkelijke levens viert", vertelt Fry in een interview met British Period Dramas. Op sommige momenten kwam de aids-crisis angstvallig dichtbij, verklaart hij verder. "Voor ik het wist zat ik aan het sterfbed van een goede vriend en werd ik op begrafenissen geconfronteerd met ontstelde ouders (...) Het was zo'n emotionele en gruwelijke ervaring om die uitgemergelde mensen te zien lijden. Het verbaast me hoe kort geleden dit allemaal is gebeurd".

Muziek

De reeks zit boordevol iconische jaren 80-nummers, met 'It's a Sin' van Pet Shop Boys voorop. Hoewel frontman Neil Tennant in het nummer zingt over zijn traumatische jaren op een katholieke kostschool, past de hit verbazend goed bij het thema van de reeks. In 'It's a Sin' verschijnt het nummer ook als cover van Years & Years-zanger Olly Alexander, die eveneens een hoofdrol vertolkt.
 
In de tweede aflevering zien we ook 'Smalltown Boy' van Bronski Beat, een nummer dat in het begin van de jaren 80 uitkwam. Dit nummer was voor veel mensen de eerste grote hit die homoseksualiteit en homodiscriminatie bespreekbaar maakte. "Luisteraars werden emotioneel van mijn nummer. Het was echt een schreeuw om hulp en dat maakte het lied nog krachtiger dan het al was. Het was mijn bedoeling iets binnen de maatschappij te veranderen", aldus zanger Jimmy Somerville aan de Londense nieuwsblog Madame Soho.
 
Andere opmerkelijke jaren 80-hits die je kan horen zijn onder meer Patrick Cowley ft. Sylvester met 'Do You Wanna Funk?', 'Freedom' van Wham!, 'Sweet Dreams (Are Made of This)' van Eurythmics en het onvolprezen 'Who Wants to Live Forever' van Queen.

Bekijk 'It's a Sin' om 22u15 op Canvas, via VRT NU of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 
Bekijk hieronder een fel gesmaakte cover van het nummer 'It's a Sin' met Years & Years-frontman Olly Alexander en Elton John op de BRIT Awards:
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top