'Road to Rotterdam': de geschiedenis van Hooverphonic

Morgenavond is het zo ver. Op dinsdag 18 mei mag Hooverphonic de eer van België verdedigen tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Bij ons is de groep al jarenlang een gevestigde waarde, maar voor wie hen toch nog niet goed kent, is er ‘The road to Rotterdam’ een docu over hun voorbereiden op Eurovisie en hun geschiedenis. 

Hooverphonic, opgericht in oktober 1995, is één van de grootste namen in de muziekwereld in België en omstreken. Door hun alternatieve maar herkenbare stijl, zorgt het trio ervoor dat ze al meer dan twee decennia een gevestigde waarde zijn.  
 
De drijvende kracht achter de band is het duo Alex Callier en Raymond Geerts. Alex Callier werkte tussen 1994 en 1997 als geluidstechnicus voor de VRT, waar hij de toekomstige toetsenist van Hooverphonic, Frank Duchêne, ontmoette. Raymond Geerts begon in zijn jeugd met drummen, maar stapte al snel over op gitaar, een rol die hij sinds de oprichting voor Hooverphonic vervult. Toen hij in het midden van de jaren '90 in een band speelde in Sint-Niklaas, kwam Geerts in contact met Callier en Duchêne. Het trio besloot samen te werken en vormde de kortstondige groep The Love Letter Boxes alvorens ‘Inhaler’ te schrijven, het eerste nummer van Hooverphonic.

Zangeressen

Terwijl Callier en Geerts de vaste waarden zijn in de Hooverphonic line-up sinds 1995, zijn er heel wat zangeressen de revue gepasseerd. De eerste zangeres Esther Lybeert verliet de band toen ze een deal met Sony Music wilden tekenen in 1996, en werd vervangen door Liesje Sadonius, die zelf de band verliet na hun debuutalbum ‘A New Stereophonic Sound Spectacular’. Kyoto Baertsoen nam tijdelijk de rol van zangeres op zich toen de groep door Europa toerde in 1997, voordat de band uiteindelijk een jaar later koos voor Geike Arnaert, de meest herkenbare zangeres. Na haar vertrek in 2008 kwam Noémie Wolfs bij de groep, die uiteindelijk bleef tot 2015. Van 2018 tot 2020 was het aan de jonge Luka Cruysberghs, met wie Hooverphonic klaarstond voor Eurovisie voor het afgelast werd door corona.
 
Uiteindelijk kwam de groep eind 2020 met een grote verrassing: Luka zou plaats maken voor de terugkeer van hun meest succesvolle zangeres Geike. Zij zal er nu dus bij zijn tijdens de liedjeswedstrijd.

Mad About You

De band heeft veel successen gekend, maar hun bekendste nummer is ongetwijfeld ‘Mad About You’ uit 2000. De song kwam van het album ‘The Magnificent Tree’, dat het kenmerkende triphopgeluid van de band illustreerde en zowel in België als ook in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk in de hitparade belandde. Het nummer was ook te horen in een aantal films en is verschenen op Netflix in ‘The Umbrella Academy’ in 2019.
 
Er bestaat nu ook een heuse tentoonstelling van de band in Sint-Niklaas. In Concertzaal De Casino kan je een kijkje gaan nemen tussen oude outfits, instrumenten, partituren en platen. Heel toepasselijk kreeg die tentoonstelling de naam ‘Mad About Hooverphonic’, een knipoog dus naar hun beste hit. Iets wat je niet kan missen als grote fan, net als Eurovisie. Veel succes Hooverphonic!
 
Bekijk ‘Road to Rotterdam’ op dinsdag 18 mei om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 
Bekijk ‘Eurovisiesongfestival’ op dinsdag 18 mei om 21u00 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top