Geen Belg te bespeuren op Six Invitational: “Het ontbreekt ons land aan omkadering en professionalisme”

Nieuws |

Sinds 11 mei strijden de beste teams ter wereld in het spel Rainbow Six Siege om de hamer, de mythische trofee van de Six Invitational! We maakten van de gelegenheid gebruik om Laurent “Crapelle” Patriarche, de Belgische coach van Fnatic, te ontmoeten. Hij gaf ons een voorbeschouwing van de competitie en maakte de balans op van de scene binnen België en de Benelux.

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na de twijfels, een eerste uitstel en nog meer twijfels over de organisatie van de Six Invitational 2021, stelde de aankondiging dat het toernooi in de maand mei in Parijs zou doorgaan alle fans van Ubisoft’s tactische FPS (first person shooter) gerust. Ondanks de algemene euforie hebben twee teams zich helaas moeten terugtrekken uit deze editie. Virtus.Pro werd door het virus getroffen en legde de uitnodiging naast zich neer, Wildcard Gaming kon de reis niet maken door de algemene regelgeving. We kregen dus 18 deelnemers aan de start in plaats van de geplande 20!

Het was het ideale moment om Crapelle naar zijn mening te vragen! Laurent Patriarche, voormalig succesvol coach van Rogue, besloot een paar maanden geleden de grote sprong te maken naar de APAC zone (Azië) om de kleuren van Fnatic te verdedigen.

Het vertrek bij Rogue was groot nieuws. Hoe verliep de overgang naar Fnatic?

Die heeft een hoop dingen voor me veranderd! Ten eerste, met het tijdsverschil ging ik van een nachtjob die elke dag van 14u tot 22u liep naar een dagjob die om 7u van start gaat. De manier van werken en de cultuur zijn heel anders! Maar mijn doel was om er van Dizzle te leren en als coach te groeien. Ik heb al veel geleerd over het menselijke aspect en het spel.

Wat het spel betreft, is het bijzonder dat binnen APAC zelf de meta’s van de teams veranderen volgens hun land van herkomst. Het is dus een echte uitdaging om je aan elke wedstrijd aan te passen! Maar gelukkig is de overgang goed verlopen omdat het team en ik op één lijn zitten.

Jammer genoeg ben je er niet in geslaagd om je met je team te kwalificeren voor de Six. Wat zijn je volgende doelen?

We verrichten op dit moment heel wat werk op de achtergrond. We herstructureren de manier van werken met nieuwe mensen en richten ons op prestatieontwikkeling, fysieke en mentale gezondheid. Dat kost veel tijd en energie, maar het is nodig om te mikken op de volgende Major (die in augustus zou moeten doorgaan) en natuurlijk de Six Invitational volgend jaar!

Laten we het over de SI 2021 hebben. Sommige spelers zoals Pengu (G2 Esports) kondigden enkele weken voordien hun pensioen aan. Of een Canadees, die zijn beslissing uiteindelijk terugtrok en toch deelneemt aan het toernooi. Veel analisten denken dat we een nieuw tijdperk ingaan, waarin spelers van de eerste generatie met pensioen gaan en jongere spelers het stokje overnemen. Wat is jouw mening hierover?

Het is een natuurlijke cyclus, zeker voor spelers van hun niveau. Op een bepaalde leeftijd en vooral als je alles hebt gewonnen zoals zij, is het soms moeilijk om de motivatie te behouden. Het professionele niveau is zeer intens met elke dag van de week twee keer per dag training. Dat vraagt enorm veel energie. Pengu heeft een verstandige keuze gemaakt op lange termijn, vooral omdat hij nu duidelijk een gevestigde waarde is als content creator.

Wie zijn volgens jou dan de favorieten en de outsiders voor eindwinst op de SI?

Met het format van BO1-wedstrijden in de groepsfase denk ik dat de APAC-teams een betere kans hebben om de orde wat te verstoren en hier en daar een wedstrijd zullen winnen. De huidige meta is echter gunstig voor de Braziliaanse teams. Vooral voor Team Liquid, dat dit seizoen echt goed gepresteerd heeft.

Er is ook BDS, dat een ongelooflijk jaar achter de rug heeft. De speelstijl en het aanpassingsvermogen van de spelers zouden hen in staat kunnen stellen de top 3 of beter te bereiken. Ik heb wel wat twijfels over de Amerikaanse teams. De NA- en EU-teams zullen zich moeten bewijzen!

Bryan “Elemzje” Tebessi, in-game leader van BDS, is het daarmee eens: “De LATAM-teams hebben een agressievere manier van spelen, en dus past de meta beter bij hen. Maar in BDS hebben we uitstekende gunners. Iedereen kan fraggen, dus we hoeven voor niemand bang te zijn.”

Op het moment van schrijven, na vier competitiedagen, lijkt het erop dat hun analyse gegrond is. Terwijl BDS tweede staat in groep A, net voor Team Liquid, Team oNe, FaZe Clan en FURIA, staat NIP, een ander team uit de LATAM-zone, mooi bovenaan in groep B. Maar er zijn ook andere teams die voor de verrassing kunnen zorgen, zoals de Mkers die, geplaatst via de open qualifiers, een goede start van de competitie hebben gemaakt. En we mogen natuurlijk ook niet Para Bellum vergeten, dat na een moeilijke eerste dag plotseling aan de top van zijn groep staat. Of Team Empire, momenteel leider in groep A.

Laurent, kan een team als Mkers (EU – Italië) voor dé verrassing zorgen?

Op de Six is alles mogelijk. Maar als je in de top 20 komt, speel je alleen tegen grote teams. Dus ik betwijfel of organisaties als Mkers en Para Bellum het kunnen halen.

Op de persconferentie waren de leden van Mkers iets zelfverzekerder: “Het is normaal dat mensen denken dat we niet voor een stunt kunnen zorgen. Het is een echte challenge om zo’n grote competitie door te komen. We hebben geen bijzondere verwachtingen, maar we nemen wedstrijd per wedstrijd en zullen laten zien wat we kunnen. We behoren tot de twintig beste teams in de wereld. We moeten dus niemand vrezen.”

Een andere weinig vleiende vaststelling is dat er dit jaar geen Belgen op het podium in Parijs staan! Denk je dat dit ons nationale niveau weerspiegelt? Verbergt het een probleem dat dieper zit?

De esportsscene is in België altijd al ingewikkeld geweest. De taalbarrière helpt ook niet. Franstalige spelers trekken naar Frankrijk en Nederlandstalige spelers richten zich op Nederland. De scene is verdeeld en er is altijd een beetje strijd geweest tussen die twee. Ook heeft de competitie in de Benelux een laag niveau in vergelijking met andere landen zoals Groot-Brittannië, Duitsland of Frankrijk. Dat maakt het moeilijker om door te breken. Zeker als je weet dat onze competitie al enkele jaren gedomineerd wordt door de harde kern van Gamma Gaming.

Kan dit ook te wijten zijn aan een gebrek aan structuur en professionalisme?

Ja, absoluut. We hebben niet echt een professionele structuur in België. Er zijn een paar Belgische voetbalclubs die voorzichtig van start gaan (met name KVM Esports, momenteel 2e in de Benelux League), maar ze stellen geen Belgische spelers op… Dat is jammer! Het gebrek aan structuur en omkadering is zeer nadelig voor de ontwikkeling in België. We hebben geen erkenning, weinig mensen zijn geïnteresseerd en we hebben niet de promotie en passie voor esports zoals in Frankrijk. Toch hebben we een aantal geweldige vertegenwoordigers op verschillende games. Maar ze krijgen niet veel media-aandacht en ze moeten het meestal alleen zien te redden.

Zijn er naast Valentin “risze” Liradelfo, die met jou bij Rogue speelde en nu bij Vitality actief is, nog andere jonge Belgische talenten die we moeten volgen?

Je hebt Gomfi van Team Secret (NA league) en Avaiche van Gamma. Maar afgezien van die twee ken ik er geen of heel weinig. Zij op wie ik in het verleden mijn geld zou hebben ingezet, stopten op 18- of 19-jarige leeftijd en kozen voor hun studies. Het is bijna onmogelijk om te leven van esports in België.

Dit brengt ons bij een echt probleem van de R6S-scene: het vinden van en inzetten op jonge spelers.

Ubisoft zou het academische aspect meer moeten pushen door spelers onder de 18 jaar (vanaf 16 jaar) toe te laten tot officiële competities, zoals in League of Legends met lagere leagues. Dat zou het scouten vergemakkelijken, wat op dit moment bijna onmogelijk is. Momenteel is inzetten op een jonge speler voor een profteam echt een riskante onderneming. Bovendien zouden diezelfde spelers zo beter begeleid kunnen worden in hun carrière, in hun ontwikkeling en in de balans met hun studies. Vandaag hebben de minderjarige spelers niets om zich te laten opmerken. Het academiesysteem is de trend van het moment en we zouden hetzelfde moeten doen op R6.

Wat zou je gezien jouw ervaring tegen een jonge speler zeggen om hem te helpen door te breken?

Het eerste wat je moet begrijpen is dat netwerken heel belangrijk is. Dat maakt het verschil. Ten tweede is het van essentieel belang zelfkritisch te zijn en alles te doen om vooruit te komen. Stel jezelf in vraag. Ten slotte is het belangrijk om tegen iemand te spelen die sterker is dan jij. De FRPL werd onlangs gecreëerd op Faceit. Er zitten enkele voormalige profs en zeer goede spelers op. Ik denk dat het echt de moeite loont om te proberen er deel van uit te maken en vooral om naar hun advies te luisteren. Het zal je ook helpen je netwerk op te bouwen.

Dat is geweldig advies voor onze jonge spelers die ernaar uitkijken om hun weg te vinden in Rainbow Six met het nieuwe internationale systeem.

Ubisoft probeert echt het competitieve aspect te ontwikkelen met dit systeem van nationale competities, die naar de top kunnen leiden. De continentale competities hebben de scene tot leven gewekt.

De competitieve scene heeft grote stappen gezet. Maar op casual niveau voelen spelers zich soms benadeeld door cheatproblemen die steeds meer lijken voor te komen.

In ranked spelen is op dit moment een groot probleem. Maar Ubisoft werkt er hard aan om het probleem op te lossen. Ze hebben gewoon een beleid waarin er niet te veel wordt gecommuniceerd. Zo willen ze vermijden dat ze informatie of achterpoortjes geven aan de makers van cheats.

Laatste punt om de Belgische fans wat te enthousiasmeren, de beroemde wereldbeker der naties is uitgesteld door Covid. Maar mogen we hopen op jou als coach als het project weer gelanceerd wordt?

Ja, ik had trouwens gesolliciteerd, maar het proces werd stopgezet! Het zou een eer zijn om mijn land te vertegenwoordigen en ik zou me vooral willen kwalificeren om tegen mijn Fnatic-spelers te spelen (sic). Maar België is een van de landen die niet zijn uitgenodigd en kwalificatie voor de eindfase zal niet zo gemakkelijk zijn. We zullen landen treffen die al erg sterk zijn, maar het zou sommige spelers veel ervaring bijbrengen en veel visibiliteit geven!

Meer Belgen op de Six Invitational, een meer competitieve regionale scene en een nationaal team dat tot de wereldtop behoort, dit alles gecoacht door een coach van het kaliber van Crapelle. Meer kunnen we niet wensen voor de Belgische esport op R6S. Maar er ligt nog veel werk op de planken!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top