Na enkele grote overwinningen op de weg en in het veldrijden heeft Mathieu van der Poel een gooi naar de zege gedaan op zijn mountainbike ter voorbereiding van de Olympische Spelen. Ook daar boekte hij succes.
Een week na zijn eerste succes in Albstadt, tijdens de eerste meeting in Duitsland, was Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) vrijdagavond de snelste op het korte circuit van de tweede ronde van de wereldbeker mountainbike in Nove Mesto, Tsjechië.
 
Aan het einde van deze 20 minuten durende race versloeg de Nederlandse reus ternauwernood de Brit Tom Pidcock, die niet alleen geldt als dé revelatie van het seizoensbegin maar ook vierde is in het wereldkampioenschap veldrijden. De sterkhouder van Ineos Grenadier, die deelnam aan zijn eerste shorttrack-evenement in zijn carrière, was de enige die in de laatste paar honderd meter kon reageren op de aanval van Van der Poel.
 
Technische storing op het verkeerde moment
 
Aanvankelijk lag Pidcock voor op VDP in de eindsprint, maar die laatste schakelde eventjes zijn turbo in en kon zo al snel de Ineos Grenadier-man voorbijsteken. Met dit opvallende inhaalmanoeuvre behaalde Van der Poel zijn tweede zege in een week.
 
De Franse wereldkampioen Jordan Sarrou vervolledigt het podium, juist voor wereldbekerleider Victor Koretzky. Belgisch kampioen Jens Schuermans kon slechts de achttiende plaats halen. Aanstaande zondag is het tijd voor de cross-country race, die nog steeds een spektakel belooft te worden. Deze wedstrijd wordt een laatste mountainbikemeeting voor Van der Poel voor zijn volgende doel, de Olympische Spelen.

De enige die nog op het appèl ontbreekt is Wout Van Aert. Hij zou het vuur aan de schenen van Van der Poel kunnen leggen...