Nog 100 dagen tot de Paralympische Spelen!

Sport | De zestiende editie van de Paralympische Spelen start op 24 augustus in Tokio. Binnen exact honderd dagen zullen daar ook de Belgische atleten strijden voor een plekje op het podium. Maar in aanloop daar naartoe dienen eerst nog enkele andere paralympische evenementen afgewerkt. Zoals het EK zwemmen dat vandaag begint.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vergis je niet, de Paralympische Spelen zijn niet meer of minder dan het op twee na meest gevolgde sportevenement ter wereld. Na de Olympische Spelen en het WK voetbal. Twee miljoen bezoekers in de stadia en ongeveer vier miljoen achter een beeldbuis volgden de voorbije Paralympics.

In 2020 werd het meerdaagse evenement uitgesteld vanwege de gekende coronaproblematiek, de uitgestelde zestiende editie zal nu van 24 augustus tot 5 september 2021 plaatsvinden in Tokio. Met ook weer heel wat Belgische atleten op de afspraak natuurlijk! Verscheidene landgenoten wisten de voorbije maanden al hun topvorm te etaleren, hetgeen verwachtingen schept naar later deze zomer.

Onze parawielrenners bijvoorbeeld kaapten maar liefst acht medailles mee (zes gouden en twee zilver) op het wereldbekerevent van begin mei in Oostende. Maxime Hordies, Ewoud Vromant (die sommigen misschien zullen kennen van zijn opmerkelijke deelname aan de Container Cup), Tim Celen en de tandem Griet Hoet/Anneleen Monsieur deden de Belgische driekleur wapperen aan de kust.

Eind april kroop het Belgische parateam van ruiters weer in het zadel tijdens een prestigieus toernooi in Waregem. Naast ook enkele knappe individuele prestaties eindigde het Belgische team -bestaande uit Barbara Minneci, Manon Claeys, Ciska Vermeulen en Michèle George- derde in de Nations Cup. Een hoopgevende prestatie met het oog op Tokio.

Daarvoor is het dus nog 100 keer slapen, dan kunnen we onze Belgische paralympiërs zien schitteren op de Paralympics. Enkel op het tv-scherm helaas, want supporters uit het buitenland zullen niet toegelaten worden in Japan.

EK parazwemmen

Onze paralympiërs aanmoedigen kan echter vanaf vandaag al, met de start van het Europees kampioenschap zwemmen in het Portugese Madeira. Een bijkomende kans voor onze Belgische parazwemmers om zich te kwalificeren voor de Spelen.

Vijf landgenoten springen in het zwembad van het Penteada Swimming Complex. Islam Dokaev (foto), Aymeric Parmentier, Jarno Thierens, Sam De Visser en Tatyana Lebrun. Lebrun, een amper zestienjarig talent uit Stavelot, kende de voorbije maanden een stormachtige ontwikkeling. Zo liet ze in april vijf van haar persoonlijke besttijden noteren tijdens de World Series. In Madeira kan ze nog een ticket bemachtigen voor Tokio.

Het EK parazwemmen kan live gevolgd worden op de site van Paralympics Belgium of op de facebookpagina van World Para Swimming.

En daar blijft het niet bij, er staat immers nog een volgeladen programma klaar in aanloop naar de Paralympics. Met als inzet de laatste plekjes op het vliegtuig naar Tokio.

Hierbij een overzicht:

1-5 juni – EK atletiek (Polen)
3-5 juni – Tokyo Qualifier tafeltennis (Slowakije)
9-13 juni – WK parawielrennen op de weg (Portugal)
17-20 juni – Berlin World Series parazwemmen (Duitsland)
5-11 juli – Paralympic Final Qualifier boogschieten (Italië)
12-16 juli – Boccia World Open (Portugal)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top