Wist jij dat ‘Pretty Woman’ oorspronkelijk een dramatisch einde had?

Films |

‘Pretty Woman’ staat te boek als één van de mooiste sprookjes uit Hollywood. Maar wist jij dat deze film eigenlijk een ander einde zou krijgen? Gelukkig zorgde de inbreng van Julia Roberts en Richard Gere voor de nodige romantiek en inspiratie tijdens de voorbereidingen van deze film. Dat blijkt tenminste uit onderzoek van onze showbizz detective!

Door Proximus

Deel dit nieuws

Op 23 maart 1990 kwam de romantische komedie 'Pretty Woman' uit in de Amerikaanse zalen. De film werd een kassucces, een hype en zoveel meer. Tot op vandaag de dag staat ‘Pretty Woman’ bekend als één van de meest iconische films uit het Hollywood-tijdperk van de jaren negentig. Dat had veel te maken met het feit dat ‘Pretty Woman’ goed afliep, iets wat niet in het originele script stond.

Dat originele script werd geschreven door de Amerikaanse scenarist J.F. Lawton. Hij probeerde in de jaren tachtig tevergeefs een plekje te veroveren tussen de beste scenarioschrijvers van Tinseltown door scenario’s voor komedie- en ninjafilms te schrijven. Omdat het succes uitbleef, gooide Lawton het eind jaren negentig over een ander boeg: hij zou voortaan meer realistische verhalen uitwerken die zomaar uit het leven gegrepen konden konden zijn.

Tijdens het schrijven van zo’n nieuw scenario dacht de man aan de schrijnende verhalen van jonge Amerikaanse meisjes die tijdens hun zoektocht naar roem en succes in Hollywood op straat waren beland. Hij koppelde deze verhalen aan een ander opmerkelijk fenomeen: het succes van Wall Street en de invloed van machtige Amerikaanse zakelijke wereld die in de jaren negentig ontstond.


Een duister script

Het resultaat van de observaties pende hij neer in een script dat de titel ‘3000’ meekreeg en wat later de basis zal vormen voor de film. In ‘3000’ volgen we de relatie van een jonge prostituee met een rijke zakenman. Maar in tegenstelling tot ‘Pretty Woman’ is dit geen leuk verhaal: de personages eindigen niet samen en uiteindelijk gaat de prostituee er met het geld van de zakenman vandoor. 

Gek genoeg herbergt ‘3000’ wel enkele scènes uit ‘Pretty Woman’. Zo is de date in de opera tussen Edward (Richard Gere) en Vivian (Julia Roberts) rechtstreeks overgenomen uit het script. Ook de iconische winkelscènes had J.F. Lawton al bedacht. Maar ‘3000’ was in tegenstelling tot 'Pretty Woman' geen komedie.

Het scenario werd aangekocht door enkele Amerikaanse productiehuizen in samenwerking met Disney Studios. Het bedrijf achter Mickey Mouse en Donald Duck wou zich in de jaren negentig profileren met serieuze producties en ging de samenwerking aan met regisseur Garry Marshall om ‘3000’ te verfilmen.

 

Liefdevolle aanpassingen

Disney en Marshall besloten bij aanvang van het project om het script te wijzigen. Nadat talloze schrijvers hun ding hadden gedaan, was het duidelijk dat het verhaal niet meer met een bittere pil zou eindigen maar met heel veel liefde

De schrijvers werden naar verluidt geïnspireerd door de goede verstandhouding tussen Julia Roberts en Richard Gere. De twee hoofdrolspelers kwamen zo goed overeen dat Disney besloot om op dat liefdevolle elan verder te gaan. Heel eventjes zag het er echter naar uit dat ‘Pretty Woman’ alsnog een drama zou worden. Nadat Al Pacino en Michelle Pfeiffer auditie hadden gedaan, leek het immers logisch om het originele scenario te volgen, inclusief het droevige einde.

Het oorspronkelijke scenario ging in Hollywood niet onopgemerkt voorbij. Schrijver J.F. Lawton won immers een Writers Guild of America-award en een BAFTA voor het originele script. Op die manier bereikte de man alsnog zijn droom om tot de meest gelauwerde schrijvers van Hollywood te behoren.  

'Pretty Woman' is beschikbaar op Disney+ via de tv-optie 'All Stars' en 'All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'All Stars' en 'All Stars & Sports' vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top