Vijf opvallende kostuums die het Eurovisiesongfestival kleur gaven

Het Eurovisiesongfestival mag dan een zangwedstrijd zijn, deelnemers strijden ook om inventiviteit van hun outfits. Zo zal elke editie zijn aandeel gekke kostuums hebben gekend, of ze nu traditioneel, futuristisch of eng zijn ... Proximus Pickx maakte voor jou een selectie van de opvallendste, beste of slechtste (oordeel vooral zelf) outfits die we de voorbije decennia zagen passeren …

Verka Serduchka

In 2007 koos Oekraïne Verka Serduchka om haar te vertegenwoordigen op het Songfestival. Achter deze vrouwelijke naam schuilt in feite de zangeres en actrice Andriï Danylko. Op het Eurovisie-podium gaf ze gestalte aan het personage van een sterke vrouw die rechtstreeks uit de toekomst leek te komen. Net als haar achtergronddansers en -muzikanten droeg Verka een sprankelende zilveren outfit, bedekt met pailletten en bovenop haar hoofd een een grote zilveren ster. Een wandelende discobal, zeg maar.
 
De keuze voor Verka Serduchka was in Oekraïne destijds omstreden zijn omdat zij een travestiet is. Dit belette de artieste er niet van om kiezers voor zich te winnen en als tweede te eindigen in de competitie van dat jaar. In 2017 en 2019 keerde ze bovendien nog als gast terug naar het Eurovisie Songfestival.

Jedward

Jedward is een Iers duo dat bestaat uit twee tweelingbroers, John en Edward. In 2011 werden ze door hun land geselecteerd voor het Eurovisiesongfestival. In Düsseldorf bracht Jedward de hit ‘Lipstick’ in fascinerende futuristische kostuums. Allebei met een opvallende rechtopstaande haartooi, gingen de twee broers gehuld in glimmende knalrode jasjes vol lovertjes en oversized schoudervullingen. Ze eindigden dat jaar op de 8ste plaats.
 
Gezien dit succes aarzelde Ierland niet om het daaropvolgende jaar gewoon… opnieuw Jedward naar Eurovisie te sturen. De tweeling was vastberaden om minstens even hard op te vallen. Ze verschenen ditmaal op het podium met een soort futuristisch pantser, fonkelend en stralend uiteraard, met hun goud geverfde haar gladgetrokken tot op het voorhoofd. Maar hun track ‘Waterline’ kon het publiek niet overtuigen, want de Ieren eindigen na hun tweede verschijning op een teleurstellende 19e plaats.

Buranovskie Babushki

Het is 2012. Wanneer het de beurt is aan Rusland, zien Eurovisiekijkers een groep van zes lieve grootmoedertjes het podium betreden, allemaal gekleed in traditionele kostuums. Zij zijn de Buranovskie Babushki, of letterlijk vertaald de “grootmoeders van Buranovo”, een klein dorp met amper een paar honderd inwoners in de regio Udmurt. Met hun lange kleurrijke jurken, hoofddoeken en pantoffels aan hun voeten, wisten de oude dames meteen het publiek te charmeren en te eindigden op een mooie tweede plaats in het klassement.

Lordi

Deze Finnen zijn absoluut de koningen der klederdracht op het Eurovisiesongfestival. In 2006 maakte Lordi in Athene het publiek bang met ronduit monsterlijke outfits. Alle leden van de groep gingen vermomd als angstaanjagende wezens, die rechtstreeks uit een horrorfilm leken weggewandeld. Maskers, klauwen, duivelsvleugels, duistere make-up en accessoires: de band spaarde kosten noch moeite om er zo eng mogelijk uit te zien. Zelfs hun instrumenten pasten helemaal in het thema!
 
Lordi, de eerste hardrockband die optrad op het Songfestival, zou indruk maken en de wedstrijd winnen met 292 punten (destijds het wedstrijdrecord), waarmee Finland zijn eerste overwinning behaalde.

Barbara Dex

Als kostuums soms een aanwinst zijn voor kandidaten, is het omgekeerde soms ook waar. In 1993 vertegenwoordigde Barbara Dex België op het Eurovisiesongfestival. En het is niet de vocale prestatie van de zangeres waarover nadien het meest zal worden gesproken ... Voor de finale koos Barbara Dex een beige outfit die ze zelf had gemaakt. De jurk viel absoluut niet in de smaak bij het publiek en de commentatoren – die laatsten lieten dat ook verstaan aan hun kijkers. Die avond zal België als laatste eindigen in de competitie, waardoor ons land het jaar daarop niet kon deelnemen.
 
Maar daar hield het niet mee op! De outfit van Barbara Dex viel zo hard tegen dat haar verschijning resulteerde in de creatie van een prijs speciaal voor de slechtst geklede deelnemer. Deze trieste onderscheiding, die nog steeds voor een humoristische noot in het evenement zorgt, wordt sindsdien elk jaar uitgereikt na een online stemming door kijkers. We noemen deze award logischerwijze de Barbara-Dex-prijs ... Een bedenkelijke eer voor ons land!

Supporter voor onze Belgische inzending tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival op 18 mei om 21u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top