Derrick Rose toonde zich dit seizoen al meermaals architect voor verschillende overwinningen van de Knicks. Ook tegen de Clippers was dat opnieuw het geval. New York kwam nooit eerder zo dicht bij de play-offs en Rose kan meer dan ooit tonen dat hij zijn MVP-titel uit 2011 meer dan waard is.
De New York Knicks eindigden als vierde in de Oostelijke competitie. Met 38 overwinningen en 30 nederlagen zijn de Knicks dichter dan ooit bij een plekje in de play-offs. In de gewonnen wedstrijd tegen de Clippers waren Reggie Bullock (24 punten) en Derrick Rose (25 punten, 8 assists, 6 rebounds) opnieuw sterkhouders.
 
Het collectief dienen

Na een mislukt seizoen in 2016 wilde D-Rose wraak nemen met een nieuw contract in New York. Na een ruil met Dennis Smith Jr. duurde het niet lang voor de voormalige Bull zijn speelstijl aanpaste aan zijn nieuwe partners. Hij haalt gemiddelden van 14 punten, 4 assists en 1 onderschepping met een schietpercentage van 48 procent. De 32-jarige inwoner van Chicago heeft dus meer dan een correct seizoen achter de rug. Zijn prestaties kunnen hem wellicht stemmen opleveren in de race naar de trofee voor beste speler van het seizoen. Daarin moet hij het opnemen tegen Jordan Clarkson, die een treffelijk seizoen bij de UtahJazz achter de rug heeft. 
 
Dat Rose zo goed speelt, is geen zekerheid. De afgelopen jaren speelde hij nooit op het niveau van dit seizoen. Bovendien dringt hij zichzelf niet op bij zijn collega’s, want ’The Dominator’ blinkt vooral uit als luxevervanger. “Ik ben de nieuweling. Ik help het team als ze me nodig hebben. Al moet ik tien, vijf of maar twee minuten spelen, het kan me niet schelen. Als we maar winnen” verklaarde hij aan Yahoo! Sport.
 
Hechte relatie met Tom Thibodeau

New York heeft nog slechts één overwinning nodig om aan de play-offs te mogen deelnemen. Derrick Rose kan dus trots zijn op de prestaties van zijn team. Sinds zijn komst stegen de Knicks namelijk boven hun niveau uit. Zonder hem bleef het record van zijn team steken op 16 overwinningen en 20 nederlagen. Nu doet New York beter met 22 overwinningen en 10 nederlagen. Het is nog maar de vraag of het team van Tom Thibodeau de laatste ronde van de competitie zou halen zonder Rose.
 
‘Pooh’, want zo wordt Rose soms ook genoemd, kent zijn coach duidelijk van binnen en van buiten. Ook in 2011 werkten Pooh en Thibodeau samen. Toen boekte het duo met Chicago 62 overwinningen. Nadien werkten ze ook nog samen in Minnesdota. Of hun ervaring ook deze keer voordelen kan opleveren, zien we in de komende weken. 
 
Volg Derrick Rose and the Knicks in de nacht van dinsdag op woensdag om 4.30 uur op Eleven Sports 2 en het hele NBA-seizoen op de kana?len van Eleven Sports, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.