Remco: de eerste Belg in het roze sinds Rik Verbrugghe?

Sport |
Dinsdag rijdt het peloton in de Ronde van Italië van Piacenza naar Sestola, een rit van 187 kilometer en de eerste afspraak voor de klassementrijders, met een eerste finish in deze Giro bergop na een finale van zo'n 25 kilometer met korte klimmetjes en afdalingen.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Filippo Ganna start deze rit nog in de roze trui, maar zal die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in Sestola moeten afstaan, maar aan wie? De klassementsrijders die het dichtst bij hem staan, zijn twee renners van Deceuninck-Quick.Step: Remco Evenepoel en João Almeida, allebei op 20 seconden van leider Ganna. Andere kanshebbers voor de ritzege (maar voor de roze trui al op meer achterstad) zijn Alberto Bettiol (op 29 seconden), Valerio Conti (wel al op 34 seconden), Davide Formolo (op 36 seconden), Pavel Sivakov (op 37 seconden), Simon Yates (op 41 seconden), Matej Mohoric (op 41 seconden) of Egan Bernal (op 42 seconden).
 
Wordt het voor Evenepoel en Almeida ook een strijd binnen de ploeg, om te bepalen wie de kopman wordt in het vervolg van de Giro?
 
Mocht Evenepoel de roze trui verovert, dan wordt hij de eerste Belg in de maglia rosa in 20 jaar. De laatste Belg in het roze was Rik Verbrugghe: op 7 mei 2001 won hij de proloog in Pescara over 7,6 kilometer. Als renner van Lotto-Adeco deed hij er 8 seconden minder over dan Dario Frigo van Fasso Bortolo en 10 minder dan René Aderle van ONCE. Verbrugghe zat in de vorm van zijn leven, want hij had eerder dat seizoen ook al de Waalse Pijl gewonnen. Hij werkte de 7,6 km af in een waanzinnig snelle 7 minuten en 44 seconden, goed voor een gemiddelde van 58,874 kilometer per uur. Twintig jaar later is dat nog altijd de snelste proloog uit de geschiedenis van het wielrennen. Ter vergelijking: Filippo Ganna legde zaterdag de 8,6 kilometer af in 8 minuten en 47 seconden, goed voor een gemiddelde van 58,7 kilometer per uur.
 
Verbrugghe, momenteel ploegleider bij Israel Start-Up Nation, zou in die Giro (uiteindelijk gewonnen door Gilberto Simoni) vier dagen de roze trui dragen en dat seizoen ook nog een rit in de Ronde van Frankrijk winnen.

(DC/Picture : Photo News)
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top