De man achter de mythe in 'Cobain: Montage of Heck'

Canvas zendt deze donderdagavond de documentaire ‘Cobain: Montage of Heck’ uit. Een zoveelste documentaire over het leven van een rockster, zou je kunnen denken, maar deze film onderscheidt zich door het gebruik van unieke archiefbeelden. De filmmaker kreeg meer toegang tot het privéleven van Cobain dan eender welke voorganger.

Sinds hij op 27-jarige leeftijd op bijzonder tragische wijze zijn eigen leven nam, zijn talloze boeken, artikels en filmscenario’s geschreven over de getroebleerde zanger van Nirvana. Maar veel van die verhalen waren gebaseerd op anekdotes en geruchten, aangezien de nabestaanden van Kurt Cobain niet graag met buitenstaanders praatten, of omdat hun verhalen niet echt betrouwbaar waren. Filmmaker Brett Morgen was de eerste die medewerking kreeg van de familie Cobain en die toegang had tot uren en uren aan homevideo's.
 
De film vertelt aan de hand van die unieke archiefbeelden het verhaal van Kurt, van aan zijn geboorte in een gezin dat gedoemd was om uit elkaar te vallen en waar hij zich steeds verstoten voelde, tot aan zijn plotse wereldfaam, zijn relatie met Courney Love, de geboorte van zijn dochter en zijn uiteindelijke vroegtijdige dood. De film toont Cobain voor een keertje niet als het gezicht van de grungegeneratie, maar wel als vader, als mens, als getormenteerd genie en, jammer genoeg, als druggebruiker.
 
Zo is er bijvoorbeeld de pakkende getuigenis van Courtney Love, die tijdens en na haar zwangerschap tonnen kritiek over zich heen kreeg. Ze vertelt in de film hoe moeilijk het is om als zwangere vrouw de gezondheid van je kind te bewaken terwijl je partner heroïne spuit en terwijl je eigenlijk maar al te graag mee zou willen doen. Wanneer hun dochter er is, beloven beide ouders dat ze het meisje een betere thuis willen bieden, maar tonen de beelden ouders die in de wolken zijn met hun kind, of stroomt er iets anders dan bloed door hun bloedbanen?

Ingetogen

Net dat zorgt ervoor dat deze film boven de andere uitsteekt. ‘Cobain: Montage of Heck’ gaat verder dan het publieke imago van de zanger en toont wat er intussen achter de schermen gaande was. De belangrijke momenten die niet gefilmd zijn, liet Brett Morgen animeren op de tonen van een cassette die een jonge Cobain samengesteld had en die hij “Montage of Heck” noemde. Daarnaast laat Morgen de beelden voor zich spreken. Zelden wordt een homevideo onderbroken door een voice-over.
 
Brett Morgen is een awardwinnende documentairemaker die kort voor ‘Cobain: Montage of Heck’ de documentaire ‘Crossfire Hurricane’ maakte over de Rolling Stones. De unieke beelden en de ingetogen, persoonlijke stijl van de regisseur zorgden ervoor dat de film gezien wordt als de definitiefe documentaire over het leven van Cobain.
 
Toch bleef de kritiek niet uit. Buzz Osborne, een jeugdvriend van Cobain, beweert dat een pak verhalen in de film fictie zijn. Cobain was volgens hem een meesterlijk bedrieger en ook de getuigenissen van Courtney Love zouden volgens hem niet waarachtig zijn. “Dat is hoe Buzz is. Dat accepteren we en we houden van hem. Hij heeft altijd van die meningen gehad”, reageerde Krist Novoselic, de bassist van Nirvana op diens uitspraken.
 
Bekijk ‘Cobain: Montage of Heck’ op donderdag 13 mei om 23u op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top