Tune of the month: de intromuziek van het Eurovisiesongfestival

Eén van de meest herkenbare intronummers van televisieprogramma's is de instrumentale muziek die je hoort bij het begin van het Eurovisiesongfestival. Het nummer heeft zijn wortels in een klassieke compositie uit de 17de eeuw. Proximus Pickx kijkt naar de origine van dit nummer.

Dat we dit nummer uitgerekend voor deze maand hebben gekozen, is natuurlijk geen toeval. Op 22 mei vindt in Rotterdam de finale plaats van het Eurovisiesongfestival en zal je het bekende wijsje ongetwijfeld opnieuw horen.
 
Het nummer wordt niet alleen voor dit evenement gebruikt, maar voor alle programma's die de Europese Radio-unie (European Broadcasting Union) uitzendt op radio en televisie. Het bekendste voorbeeld naast het Eurovisiesongfestival is het Nieuwjaarsconcert dat vanuit Wenen wordt uitgezonden.

Belgische wortels

Het nummer dat je hoort is een fragment uit de 'Prélude van het Te Deum in D' van de Franse componist Marc-Antoine Charpentier. De Fransman componeerde het stuk aan het einde van de 17de eeuw, vermoedelijk om de overwinning te vieren van het Franse leger in de slag om Steenkerke in augustus 1692. In dit plaatsje nabij het hedendaagse Braine-Le-Comte ('s Gravenbrakel) in Henegouwen vermorzelden de troepen van Lodewijk XIV de geallieerden onder leiding van Willem III van Oranje-Nassau.
 
Het Eurovisiesongfestival gebruikt het nummer al meer dan 60 jaar. Dat is vooral te danken aan de Franse organist Guy Lambert, een grote fan van de muziek van Charpentier, en dirigent Louis Martini. Beide mannen schreven en voerden het nummer uit in de hedendaagse versie die we vandaag nog horen.
 
Hieronder kan je een compilatievideo bekijken van de Eurovisie-intromuziek:

Films

Bekijk alles
Top