Showbizz detective: hoe een van de meest angstaanjagende scènes uit 'Jurassic Park' tot stand kwam

Wie kent er niet de spannende scène uit de eerste 'Jurassic Park'-film, waarin het water in een bekertje trilt als een Tyrannosaurus rex ten tonele verschijnt? Proximus Pickx vertelt je hoe dit beroemde fragment tot stand kwam.

Steven Spielberg is een meester in het opbouwen van spanning, bijvoorbeeld in de film 'Jaws'. Daar komt de haai pas in een latere scène boven water en houdt hij zo de aandacht van de kijker vast. In de iconische scène uit 'Jurassic Park' gebruikt de Amerikaanse regisseur een gelijkaardige stijl.
 
In de scène bevinden de hoofdrolspelers zich in een terreinwagen en horen we eerst het dreigende gestamp van een aanstormende Tyrannosaurus rex. Vervolgens richt de camera zich op een plastic bekertje waarin we trillingen op het water zien. Wanneer de inzittenden van de wagen zich realiseren dat ze worden belaagd, komt het vervaarlijke dier ten tonele. 

Earth, Wind & Fire

In een video van Universal Pictures waarin we een blik achter de schermen krijgen van de productie van 'Jurassic Park', legt productieontwerper Michael Lantieri uit hoe dit beeld tot stand kwam. "Ik was op het werk toen Steven (Spielberg) plots belde. Hij vertelt dat hij in de auto luisterde naar een nummer van Earth, Wind & Fire op het hoogste volume. 'Mijn spiegels trillen, dat is het effect dat we nodig hebben', riep hij."
 
Het is niet duidelijk welk nummer van de Amerikaanse band Earth, Wind & Fire de regisseur beluisterde, maar Spielberg was vastberaden het effect te imiteren voor de film. "Ik wil dat trileffect in de film en ook iets met een beker water", zei Spielberg tegen Lantieri.

Gitaar

Het was niet eenvoudig om Spielbergs idee tot leven te wekken. "De trilling van de voorruit in de film was wel eenvoudig", vervolgt Lantieri. "Ik moest enkel een kleine vibrerende motor op de ruit zetten en het apparaat inschakelen. Maar het water doen trillen was heel wat moeilijker, ik dacht eerst dat het onmogelijk was."
 
Uiteindelijk vond het ontwerpteam van Lantieri opnieuw inspiratie in de muziek. "Ik speelde gitaar naast een bekertje water toen ik merkte dat het water ging trillen bij een bepaalde noot. Om het effect in de terreinwagen na te bootsen, hebben we onder de waterbeker een gat in het dashboard geboord en daaraan een gitaarsnaar bevestigd. Een productieassistent lag onder de auto om vervolgens aan de snaar te plukken en zo het effect tot leven te brengen", aldus Lantieri.

'Jurassic Park' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!
 

Films

Bekijk alles
Top