Dit weekend vindt in Barcelona de vierde Grand Prix van het seizoen plaats in de Formule 1. De Spanjaard Fernando Alonso deed het in de vorige GP niet slecht. In Portugal sloot hij af op een achtste plaats. Dit weekend wil hij verder progressie boeken met zijn Alpine-team.
Het kan verkeren. Fernando Alonso heeft op zijn CV twee wereldtitels staan, die hij in 2005 en 2006 behaalde. Maar de voorbije jaren raakte Alonso steeds meer op de achtergrond. Sterker nog, de Spanjaard was twee jaar lang niet meer te zien in het Formule 1-circuit. Daar kwam via het Alpine-team verandering in. Tijdens de vorige GP van Portugal startte Alonso nog op de dertiende plek, maar reed hij uiteindelijk nog naar een achtste stek. Dit weekend hoopt hij in zijn thuisland nog beter te doen.

Betere kwalificaties nodig

Als vijfde momenteel in het constructeursklassement doet de Alpine-renstal het best goed. Hoewel de naam Alpine nagelnieuw is sinds dit seizoen, is het team een uitloper van het voormalige Renault. De expertise was dus reeds aanwezig bij de start van Alpine.

Het moet gezegd worden, hun rijders Fernando Alonso en Esteban Ocon bikkelden in Portugal op het circuit van Portimão goed mee met de Ferrari’s en McLarens. Ocon werd zevende, Alonso achtste. “Het was de eerste keer dat ik me op mijn gemak voelde door stevig aan te vallen. Ik wil iedereen van het team een dikke duim omhoog geven voor de progressie die we gemaakt hebben. Het had zelfs nog beter kunnen uitdraaien als we niet zo laag op de startgrid stonden”, klonk het na Portugal bij de Alpine-renstal.

En daarmee is een eerste pijnpunt blootgelegd sinds de start van het WK. De kwalificaties moeten efficiënter aangepakt worden. “We willen voortbouwen op dit momentum en meer punten scoren. De prestaties van zaterdag zullen van groot belang zijn voor de volgende twee races in Barcelona en Monaco”, aldus rijder Alonso. De Spanjaard weet dat de plaatsing cruciaal is voor de races in Barcelona en Monaco, vermits inhalen moeilijker is op deze parcours.

Hamilton versus Verstappen

Alonso zelf kan terugblikken op een goeie race in Portugal. Niet alleen het winnen van heel wat plekken in de eindnotering was mooi, ook zijn rondetijden waren best goed. Hij behaalde de vijfde snelste rondetijd, na de twee Mercedessen en Red Bulls. Het verschil naar beste rondetijd toe met Lewis Hamilton was verwaarloosbaar.

De Brit van zijn kant heeft uiteraard andere doelen op het oog. Hamilton pakte twee zeges in de voorbije drie GP’s en wil er graag nog een extra overwinning bijboeken. Het circuit in Barcelona ligt hem ook goed, want Hamilton won de voorbije vier edities. De concurrentie komt hoogstwaarschijnlijk uit Nederland. Max Verstappen won namelijk de GP van Imola dit seizoen en wist ook in 2016 in Barcelona te zegevieren.