‘The Prophet and The Space Aliens’: docu’s over sektes

Sektes, we weten allemaal wat ze in theorie zijn. Maar weten we ook wat ze echt inhouden voor de mensen die zich erbij aansluiten? Vanavond kan je op NPO2 kijken naar de documentaire ‘The Prophet and The Space Aliens’, over de UFO-religie. Proximus Pickx zet alvast nog twee andere voorbeelden klaar, voor als je je wil verdiepen in de wereld van de sektes.

‘The Prophet and The Space Aliens’ volgt Raël, die naar eigen zeggen een speciale ontmoeting heeft gehad met buitenaardse wezens. Zij hebben hem benoemd tot de “laatste profeet”, waarna hij prompt gebombardeerd werd tot de stichter en leider van ’s werelds grootste UFO-religie. Raël is een moderne en ambitieuze profeet die zijn best doet om loyale volgelingen te vinden.
 
Na het ontvangen van een mysterieuze uitnodiging, rekruteert de bekroonde regisseur Yoav Shamir een van 's werelds meest vooraanstaande historici van religie, professor Daniel Boyarin, als zijn mentor. Samen volgen ze Raël van zijn prachtige huis in Okinawa naar zijn slaperige woonplaats in Frankrijk; van het "plezier ziekenhuis" van de Raëlians (hoe zijn volgelingen zich noemen) in Burkina Faso naar de groeiende Raëlian gemeenschappen in Azië, Europa en Noord-Amerika. De documentaire van Yoav Shamir tast de grenzen af tussen religie en sekte.
 
Bekijk ‘The Prophet and The Space Aliens’ op 6 mei om 23u30 op NPO2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Wild Wild Country

De beweging begint in India in 1968. Bhagwan Shree Rajneesh (Osho) vult stadions met 20.000 tot 30.000 mensen. Osho spreekt over kapitalisme, spiritualiteit en seksualiteit en zijn volgelingen beoefenen een dynamische vorm van meditatie. Westerlingen beginnen naar India te verhuizen om zich bij de beweging aan te sluiten. De groep besluit dat ze een commune willen bouwen, maar stuit in India op politieke weerstand. De groep besluit uiteindelijk dat de Verenigde Staten voor hen de beste plaats is om hun manier van leven te beoefenen.
 
Wanneer de controversiële goeroe een utopische stad bouwt in de woestijn van Oregon, veroorzaakt dat een grootschalig conflict met de plaatselijke veeboeren. Dat leidt tot de eerste bioterreuraanval in de Verenigde Staten en een grootschalig geval van illegale afluisterpraktijken. Het is een cruciaal, maar grotendeels vergeten moment in de Amerikaanse culturele geschiedenis dat de tolerantie van het land voor de scheiding van kerk en staat op de proef stelde.
 
Ontdek ‘Wild Wild Country’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. 

The Family

‘The Family’ is een Amerikaanse documentaire die de conservatieve christelijke groepering, bekend als de Family of de Fellowship, onderzoekt. Jeff Sharlet duikt in de geschiedenis en de invloed ervan op de Amerikaanse politiek.
 
The Family is een geheime groep conservatieve christenen die nogal nauwe contacten hebben met Het Witte Huis. Samen willen ze bepaalde waarheden proberen te verdoezelen en vooral de scheiding tussen de kerk en de staat terugdraaien. Ook voormalig president Donald Trump had veel contact met The Family. De reacties van de kijkers op Netflix waren duidelijk: de miniserie is angstaanjagend, maar drukt je met de neus op de feiten.
 
Ontdek ‘The Family’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. 

Films

Bekijk alles
Top